LA TOKYO INCEPE FIESTA OLIMPICA

Vineri, 23 iulie, va avea loc ceremonia de deschidere a celei de-a XXXII-a ediţie a Jocurilor Olimpice de vară, care va avea loc la Tokyo. Capitala Japoniei a mai organizat şi ediţia din 1964 a Jocurilor şi astfel va deveni al cincilea oraş (şi primul din Asia) care organizează de mai multe ori Olimpiada. Amînate cu un an din cauza pandemiei de coronavirus, JO şi-au păstrat numele de Tokyo 2020 din considerente de marketing.

Tokyo a fost desemnat oraş-gazdă în cadrul celei de-a 125-a Sesiuni a Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), desfăşurată la Buenos Aires (Argentina) pe 7 septembrie 2013. Celelalte oraşe finaliste au fost Istanbul (Turcia) şi Madrid (Spania). La Jocurile din acest an urmează să participle circa 10.000 de sportivi din peste 200 de ţări, care vor concura la 324 de probe sportive în cadrul a 33 de sporturi. Competiţiile se vor închiea pe 8 august.

La cea mai prestigioasă manifestaţie sportivă din lume vor fi prezenţi şi 20 de sportivi din Republica Moldova (11 fete şi 9 băieţi), care vor concura la 8 sporturi (atletism, caiac canoe, haltere, judo, lupte, nataţie, tir şi tir cu arcul).

La proba de atletism vom fi reprezentaţi de șase sportivi: Dimitriana Bezede, Alexandra Emilianov, Lilia Fisikovici,Andrian Mardare, Serghei Marghiev,Zalina Petrivskaia (pentru care această Olimpiadă va fi a patra din carieră).

În celelalte probe sub tricolor vor evolua: Daniela Cociu, Maria Olărașu, Serghei Tarnovschi (tustrei – canoe), Elena Cîlcic, Marin Robu (ambii – haltere), Victor Serpu, Denis Vieru (ambii – judo), Victor Ciobanu, Anastasia Nichita (ambii – lupte), Tatiana Salcuțan, Alexandru Sancov (ambii – nataţie), Anna Dulce (tir), Alexandra Mîrca, Dan Olaru (ambii – tir cu arcul).

Cu ocazia ceremoniilor de deschidere și închidere se desemnau pînă în prezent fie un bărbat, fie o femeie care să poarte drapelul țării. În vederea transmiterii unui mesaj de egalitate între sexe, CIO a schimbat protocolul, astfel încît Comitetele Naționale Olimpice pot desemna un bărbat și o femeie ca purtători de drapel la ceremoniile de deschidere și închidere a Jocurilor Olimpice. Astfel, portdrapelul Republicii Moldova la ceremonia de deschidere a Olimpiadei vor fi Alexandra Mîrcași Dan Olaru.

În cadrul ședinței din 16 iunie curent cabinetul de miniștri în exercițiu a aprobat cuantumul premiilor ce vor fi acordate sportivilor care vor obține rezultate bune la Jocurile Olimpice și Paralimpice din acest an. Astfel, cei care vor obține medalia de aur vor fi premiați cu 3 milioane de lei, pentru medalia de argint premiul va fi de 2,6 milioane de lei și pentru medalia de bronz – 2 milioane de lei.

Totodată, sportivii ce se vor clasa pe locurile IV și V vor obține un premiu bănesc de șase sute de mii de lei, pentru locul VI – patru sute de mii de lei, pentru locul VII – trei sute de mii de lei și pentru locul VIII – două sute de mii de lei.

Reprezentanţii RSS Moldoveneşti, care în acea perioadă făcea parte din Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste (URSS), şi-au făcut debutul pe arena olimpică în 1960, la Jocurile de la Roma.

Până în prezent 130 de atleţi la 15 sporturi (atletism, box, canotaj, ciclism, haltere, hipism, judo, kaiac-canoe, lupte greco-romane, lupte libere, nataţie, taekwondo WTF, tenis, tir şi tir cu arcul) din Republica Moldova (RSSM) au evoluat la Jocurile Olimpice de vară.

Doar trei sportivi care au reprezentat RSS Moldovenească/R. Moldova au devenit campioni olimpici: Larisa Popova în 1980, Nicolae Juravschi (dublu campion) în 1988 și Tudor Casapu în 1992.

Cele mai multe prezenţe (4) dintre sportivii moldoveni la JO de vară le au atleţii Olaga Bolşova, Feodosie Ciumacenco, Ivan Emilianov şi Ina Gliznuţa, ţintaşul Oleg Moldovan, halterofilul Vadim Vacarciuc şi înotătorul Andrei Zaharov