LA PARADA MILITARĂ A LUI PUTIN DIN PIAȚA ROȘIE A DEFILAT UN SINGUR TANC

Modelul a fost folosit de Stalin în al Doilea Război Mondial

Un singur tanc a fost prezent la parada militară din Piața Roșie, desfășurată luni cu prilejul aniversării zilei de 9 mai. Tancul care a defilat la paradă a fost un vechi model T-34, folosit de Armata Roșie în cel De-al Doilea Război Mondial. Pe data de 9 mai - sărbătoare națională în Rusia - rușii celebrează Ziua Victoriei împotriva Germaniei naziste.

Ziua Victoriei, cel mai important eveniment al anului pentru Vladimir Putin, a fost umbrită în acest an de eșecurile de pe frontul ucrainean: cel puţin şase regiuni ruseşti au renunţat la manifestaţiile tradiţionale.

Conform site-ului Oryx, care contabilizează, în baza surselor deschise (fotografii sau clipuri video publicate pe rețelele sociale) pierderile armatei ruse în Ucraina, rușii au pierdut în intervalul 24 februarie 2022 - 9 mai 2023 un număr de 1.937 de tancuri. Dintre acestea: 1184 au fost distruse, 103 avariate, 105 abandonate iar 545 capturate de ucraineni.

Comparativ, anul trecut, la parada militară din Piața Roșie au defilat zeci de tancuri în Piața Roșie.

Pierderile suferite pe frontul din Ucraina i-au făcut pe ruși să recurgă inclusiv la tancuri de muzeu, scoase din depozitele armatei: este vorba despre tancuri T-55, un model comandat pentru prima dată de armata Uniunii Sovietice în 1948, la scurt timp după sfîrșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Imagini din satelit arată că Rusia a scos zeci de tancuri din depozitul unei baze din Arseniev, în Orientul îndepărtat al Rusiei. Fotografiile disponibile public arată că unul dintre tancurile stocate la bază este T-55.

După ce imaginile cu trenuri pline de tancuri au apărut pe rețelele sociale la sfîrșitul lunii martie, Conflict Intelligence Team (CIT), o echipă de voluntari care folosește informații din surse deschise pentru a investiga conflictele din Ucraina și Siria, a fost primul care a raportat că T- 54/55 sînt scoase din depozite la Arseniev.

Oficialii occidentali au declarat apoi pentru CNN în aprilie că au văzut tancurile aproape de linia frontului.

Ziua Victoriei, cînd ruşii sărbătoresc punctul final din 1945 a ceea ce ei numesc „marele război patriotic”, a devenit treptat piesa centrală a viziunii lui Vladimir Putin asupra identităţii ruseşti de-a lungul celor 23 de ani de mandat. Paradele Victoriei, atent orchestrate, care au loc în întreaga ţară reprezintă în mod tradiţional pentru Kremlin o ocazie de a etala puterea militară modernă a Rusiei.

Sursa: digi24.ro