La nivel mondial, jumatate din unitatile sanitare nu dispun de produse de igiena de baza

Jumătate din unităţile sanitare la nivel mondial nu dispun de produse de igienă de bază, expunînd aproape patru miliarde de persoane unui risc crescut de infecţie, a anunţat Marţi Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), relatează AFP.

Aceste centre sanitare nu dispun de apă, săpun sau gel hidroalcoolic în încăperile în care pacienţii primesc îngrijiri medicale sau la toalete, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi UNICEF. Ele sunt folosite de circa 3,85 miliarde de persoane, care sunt astfel expuse unui risc crescut de infecţie.

Potrivit celor două agenţii ONU, 688 de milioane de persoane primesc îngrijiri medicale în centre medicale lipsite de instalaţii de igienă de bază.

„Unităţile sanitare şi practicile de igienă din centrele medicale nu sunt negociabile”, a declarat Maria Neira, directoarea pentru sănătate publică şi mediu din cadrul OMS.

„Îmbunătăţirea lor este esenţială pentru însănătoşire, prevenire şi pregătire în caz de pandemie”, a adăugat ea.

„Igiena în unităţile sanitare nu poate fi garantată fără creşterea investiţiilor în măsuri de bază, care includ apa potabilă, toalete curate şi gestionarea în siguranţă a deşeurilor medicale”, a subliniat Neira.

Noile cifre, stabilite pe baza datelor provenite din 40 de ţări, prezintă o „imagine alarmantă” a stării de igienă din unităţile sanitare.

Raportul subliniază că 68% dintre unităţile sanitare dispuneau de echipamente de igienă în încăperile în care se acordă îngrijiri medicale şi 65% de instalaţii pentru spălarea mîinilor cu apă şi săpun în toalete. Cu toate acestea, doar 51% dispuneau de ambele şi, prin urmare, îndeplineau standardele pentru echipamentele de igienă de bază.

Cu toate acestea, 9% din unităţile sanitare la nivel mondial nu dispuneau de nici unul dintre aceste echipamente de igienă de bază.

Raportul precizează că unităţile sanitare din Africa subsahariană au rămas în urmă, doar 37% dintre ele dispunînd de instalaţii pentru spălarea mîinilor cu apă şi săpun în toalete.

La nivel global, aproximativ 3% din unităţile sanitare din zonele urbane şi 11% din zonele rurale nu dispuneau de apă curentă.