LA MOSCOVA, ATEUL TSIPRAS S-A INTILNIT CU PATRIARHUL CHIRIL, SEFUL BISERICII ORTODOXE RUSE

Un ateu declarat la conducerea unei ţări unde Biserica ortodoxă a rămas foarte influentă, primul ministru grec Alexis Tsipras s-a întîlnit într-o ambianţă din timp în timp tensionată cu patriarhul ortodox rus Chiril, joi la Moscova, notează France Presse.

"Aş dori să vă felicit pentru alegerea dumneavoastră, dar eu sper sincer că guvernul dumneavoastră va face totul pentru a păstra bazele spirituale şi morale ale poporului dumneavoastră", a început patriarhul Chiril, care s-a întîlnit la reşedinţa sa oficială, mănăstirea Sviato-Danilov din Moscova, cu Tsipras, cunoscut pentru poziţiile sale uneori radicale faţă de Biserică.

"Amintiţi-vă că a fi creştin nu este o idee politică", a adăugat Chiril înainte de a face o apropiere cu Uniunea Sovietică: "URSS a uitat un factor foarte important: nicio dreptate socială nu poate fi atinsă fără a oferi omului o bază spirituală".

Afişînd cea mai mare parte un zîmbet maliţios dar părînd uneori de-a dreptul exasperat, primul ministru grec şi-a început intervenţia salutînd faptul că patriarhul ortodox "a avut timpul să se intereseze despre convingerile mele personale".

Reamintind ataşamentul faţă de libertatea religioasă, el a estimat că programul său partajează numeroase puncte comune cu cel al Bisericii. "Toleranţa, iubirea de aproapele sau solidaritatea", a enumerat ca exemple Tsipras, a cărui atitudine relaxată contrasta cu cea solemnă a patriarhului, notează AFP.

Cei doi, a căror întîlnire a durat mai puţin de o oră, au găsit însă un teren de înţelegere, chemînd din nou "să se pună capăt sancţiunilor economice" împotriva Rusiei.

Alexis Tsipras şi o parte din guvernul său au rupt cu tradiţia în ianuarie, imediat după alegerea lor, depunînd jurămîntul civil în faţa preşedintelui republicii în timp ce această ceremonie are de obicei un caracter religios, Biserica nefiind separată de stat în Grecia.

Dar în ultimele luni, primul ministru grec şi-a schimbat puţin poziţia radicală faţă de Biserică. În august, el a făcut o vizită călugărilor de la Muntele Athos, mare centru al spiritualităţii ortodoxe.

Biserica Ortodoxă Rusă la rîndul ei a recîştigat o influenţă considerabilă de la căderea Uniunii Sovietice. Ea este condusă din 2009 de patriarhul Chiril, considerat de mulţi observatori un apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, constatînd de mai mulţi ani o legătură strînsă între statul rus şi Biserica ortodoxă.

Din 2012, insulta adusă sentimentelor religioase ale credincioşilor este un delict în Rusia, care se pedepseşte cu pînă la trei ani de închisoare.

Sursa: Agerpres