Justitia germana a condamnat la inchisoare pe viata un irakian islamist gasit vinovat de genocid impotriva yazidi

Un Tribunal german a condamnat Marţi – pentru prima oară în lume – la închisoare pe viaţă un irakian din cadrul Statului Islamic (SI), Taha Al-Jumailly, în vîrstă de 29 de ani, pe care l-a găsit vinovat de genocid, crime împotriva umanităţii care au antrenat moartea, crime de război şi complicitate la crime de război” vizînd minoritatea yazidi, relatează AFP, scrie news.ro

Este vorba despre o hotărîre istorică în recunoașterea atrocităţilor comise de SI împotriva acestei minorităţi kurdofone şi este pentru prima oară în lume cînd un Tribunal stabileşte că aceste masacre reprezintă un ”genocid”, recunoscut deja de către anchetatori ONU.

Lectura verdictului a fost întreruptă imediat după anunţarea sentinţei, deoarece condamnatul a leşinat.

Irakianul Taha Al-Jumailly, care a intrat în SI în 2013, a fost găsit vinovat de faptul că a lăsat să moară de sete, în Vara lui 2015, la Fallujah, o fată yazidi în vîrstă de cinci ani, pe care a cumpărat-o, împreună cu mama acesteia, ”ca clave”, potrivit acuzării.

Din această cauză, fosta soţie a irakianului, Jennifer Wenisch, în vîrstă de 30 de ani, a fost condamnată, luna trecută, la zece ani de închisoare cu privire la ”crimă împotriva umanităţii care a antrenat moartea” copilului.

Mama fetei este reprezentată de către trei avocaţi, între care libanezo-britanica Amal Clooney.

Amal Clooney conduce, împreună cu Nadia Murad – o laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 2018, o fostă sclavă sexuală a SI, originară din acelaşi sat ca victima – o campanie în vederea recunoașterii acestor crime drept genocid.

 

JIM MEN 13.12.2021 - 11:04

Most adults say tensions between black people and police and concerns about the treatment of black people in the U.S. – in addition to anger over Floyd’s death – have contributed a great deal to the protests, according to a new Pew Research Center survey. #racial discrimination #George Floyd #Black lives matter #African-American https://www.pewresearch.org/social-trends/2020/06/12/amid-protests-majorities-across-racial-and-ethnic-groups-express-support-for-the-black-lives-matter-movement/