Joi, un tinar de 18 ani, din Suedia, a fost condamnat la inchisoare, pe viata, pentru uciderea a doua profesoare

Un Tribunal suedez a condamnat, Joi, la închisoare, pe viaţă, un elev cu vîrsta de 18 ani, care a ucis, în Martie, cu un topor, două profesoare, în liceul său, informează AFP, potrivit agerpres.

Tînărul a fost arestat la scurt timp după atac în instituţia sa de învăţămînt, Latin School din oraşul Malmo, al treilea oraş al Suediei, situat în Sudul acestei ţări. Liceul numără mai mult de o mie de elevi şi este cu profil artistic.

„Sunt două crime foarte brutale şi victimele au suferit enorm”, a estimat judecătorul Johan Kvart, într-un comunicat, adăugînd că acest comportament al tînărului nu a putut fi perceput altfel decît „extrem de îngrozitor”.

Potrivit surselor judiciare, liceanul este cea mai tînără persoană condamnată la închisoare pe viaţă din istoria modernă a Suediei. Acest verdict intervine după modificarea unei legi ce prevedea pedepse mai uşoare pentru tinerii vinovaţi de crime grave.

Tribunalul din Malmo a anunţat că nu a putut determina motivaţiile clare pentru aceste crime.

Tînărul a recunoscut faptele şi a declarat, la Tribunal, că el credea că nu are nici un loc în societate, însă îi lipsea curajul ca să se sinucidă şi se gîndea că nu va ieşi viu din liceu.

O evaluare psihiatrică a arătat că tînărul suferea de tulburări din spectrul autist, însă, potrivit Tribunalului, nimic nu indică faptul că el suferă de o „afecţiune psihiatrică gravă”.

Avocatul tînărului, Anders Elison, a pledat pentru o sentinţă mai blîndă din cauza problemelor psihiatrice ale clientului său. El a declarat, pentru o mass-media, că intenţionează să înainteze apel.

În Suedia, o persoană condamnată la închisoare pe viaţă poate cere după zece ani de detenţie comutarea pedepsei sale în condamnare pe o durată specifică, ceea ce se acordă adesea. În practică, pedepsele la închisoare pe viaţă se limitează în medie la 16 ani de detenţie, potrivit serviciilor penitenciare suedeze.