Joe Biden: Daca Rusia ataca Ucraina, suntem pregatiti sa raspundem decisiv

Președintele Joe Biden a făcut, Marți, o declarație despre negocierile cu Rusia și situația în desfășurare din Ucraina, în condițiile în care Kremlinul a anunțat o retragere parțială a trupelor pe care le-a adus lîngă granițele ucrainene. Biden spune că Statele Unite sunt pregătite de o acțiune decisivă dacă Rusia va decide să invadeze Ucraina, și a îndemnat din nou Rusia să ia calea diplomației pentru soluționarea conflictului.

„De la începutul acestei crize, am fost clar și am spus-o consistent: Statele Unite sunt pregătite, orice s-ar întîmpla. Suntem pregătiți cu diplomația, să ne angajăm diplomatic în discuții cu Rusia, dar și cu aliații și partenerii noștri pentru a accentua securitatea în Europa în ansamblu. Suntem gata să răspundem decisiv la un atac rusesc asupra Ucrainei care rămîne o posibilitate reală.

Prin toate evenimentele petrecute în ultimele săptămîni și luni, aceasta a fost abordarea noastră și va rămîne abordarea noastră.

Astăzi, vreau să vorbesc poporului american despre situația de pe teren, de pașii pe care i-am făcut, de acțiunile pe care suntem pregătiți să le facem și care este miza pentru noi și pentru lume. Dar și despre cum ne va impacta această situație pe noi, aici, acasă.

De săptămîni întregi, împreună cu aliații și partenerii noștri, Administrația mea s-a implicat în diplomație non-stop. În acest weekend am vorbit din nou cu Președintele Putin pentru a-i transmite clar că suntem pregătiți să urmărim acțiuni diplomatice la nivel înalt, să ajungem la înțelegeri scrise între Rusia, SUA și țările Europei pentru a aborda preocupări legitime de securitate.

Președintele Putin și cu mine ne-am pus de acord ca echipele noastre să continue dialogul împreună cu aliații și partenerii noștri europeni.

Ieri (Marți), Guvernul rus a propus public continuarea diplomației. Sunt de acord. Ar trebui să dăm diplomației toate șansele de reușită. Eu cred că există moduri reale de a calma îngrijorări de securitate.

SUA au pus pe masă idei concrete pentru arhitectura de securitate în Europa, noi măsuri de control, noi măsuri de transparență, noi măsuri de stabilitate strategică. Aceste măsuri se aplică tuturor părților, NATO și Rusia.

Nu vom sacrifica principiile de bază, însă. Țările au dreptul le suveranitate și integritate teritorială. Au libertatea să-și aleagă și să-și urmărească propriile obiective și să aleagă cu cine se asociază.

Națiunile au dreptul la suveranitate și libertate și la integritate teritorială. Vom continua eforturile diplomatice cu consultarea aliaților. Ministrul Apărării rus a spus că Rusia retrage din trupe. Ar fi bine, dar nu este încă confirmat, Rusia are în continuare 130.000 de soldați în jurul Ucrainei. O invazie rămîne încă posibila. De aceea am cerut americanilor să plece din Ucraina.

Noi și aliații noștri suntem pregătiți să adoptăm sancțiuni puternice. Vor fi consecințe pe termen lung care vor periclita Rusia pe termen lung. Dacă Rusia începe invazia, Nord Stream 2 va exista.

Statele Unite vor apăra orice centimetru de teritoriu al NATO. Angajamentul față de articolul 5 al NATO este sacru. Vom continua exercițiile militare cu aliații noștri.

Dacă Rusia atacă SUA și aliații cu metode de război asimetric precum atacuri cibernetice, suntem pregătiți să răspundem”.