Ipocrizia motivelor prin care ACUM refuza negocieri cu PSRM

Vă reamintim că Luni, 11 Martie, PSRM a invitat blocul ACUM să poarte discuţii preliminare pentru a fi identificate mecanismele politice şi tehnice prin care ar putea forma o majoritate parlamentară. Demersul PSRM se bazează pe faptul că PSRM și ACUM reprezintă principalele forțe de opoziție de pe ambele eșichiere politice din țară şi că au mai colaborat în trecut cînd au organizat proteste împotriva guvernării. În replică, blocul ACUM a ieşit într-o conferinţă de presă, Marţi, 12 Martie, în care, prin Andrei Năstase, a declarat:

„Ne-am asumat un singur parteneriat - cu cetățenii RM. Am semnat un angajament public în fața întregii țări. Am repetat și vom repeta: nu sîntem ca ei. Ne respectăm cuvîntul dat și angajamentele. Atît Plahotniuc și Dodon caută să-și mascheze alianța și negocierile pe are le poară încă înainte de votul din 24 Februarie. Rezultatele tîrgului lor: au decis să folosească blocul ACUM pe post de primă opțiune, ca mai apoi să formalizeze o coaliție obscură, fie să decidă de comun acord alegerile anticipate, împreună cu cele locale, fraudînd la greu. Reiterăm angajamentul nostru ferm de a nu face alianțe cu partidele oligarhice și antieuropene - PD, PSRM și Partidul Șor. Soluția este adoptarea în regim de urgență a unui set de legi ce vizează eliberarea instituțiilor de stat de sub controlul lui Plahotniuc. Ne adresăm deputaților cărora le pasă de această țară și care înțeleg că RM merge pe o cale greșită: îi îndemnăm să voteze pachetul de legi menit să distrugă sistemul oligarhic și să creeze statul de drept!”.

Populismul şi ipocrizia din această replică dată invitaţiei PSRM sînt de-a dreptul sfidătoare şi provincial-arogante. Noi înţelegem prea bine că există presiuni externe serioase asupra ACUM pentru a forma o alianţă. Aceste presiuni sînt atît de ipocrit „ambalate” încît le alimentează celor de la ACUM orgolii nemăsurate şi adversităţi stupide faţă de PSRM, dar în beneficiul de imagine al PDM. Vedeţi doar cu cîtă uşurinţă aruncă vorbe goale în vînt atunci cînd Năstase spune despre „parteneriat cu cetăţenii” ori „angajament public în faţa ţării”, de parcă aşa ceva ar fi existat sau va exista vreodată în următorii cel puţin 100 de ani! „Noi nu sîntem ca ei!”, afirmă trufaş Năstase, dar ca cine?, întrebăm noi. Ca Victor Ţopa, care-i de aceeaşi „extracţie” ca şi Plahotniuc? Politic, nici un partid nu poate fi identic cu altul, dar, în lumea civilizată, există alianţe chiar şi între extreme cînd e vorba despre interesul naţional.

Năstase acuză PSRM că vrea să folosească blocul ACUM drept o primă opţiune, adică un pretext spre a face ulterior alianţă cu PDM. Atunci, elementar, de ce Năstase nu a vrut să fructifice această primă opţiune, ştiind că numai cu PSRM se poate negocia, nu şi cu PDM? Refuzînd acest lucru, Năstase, în continuare, vine cu o „soluţie care nu-i soluţie”, spunînd: „Soluția este adoptarea în regim de urgență a unui set de legi ce vizează eliberarea instituțiilor de stat de sub controlul lui Plahotniuc.” Păi cine să voteze aceste legi dacă el nu vrea să negocieze o alianţă tehnică majoritară tocmai cu singurul partid, PSRM, care, la fel ca şi ACUM, doreşte acelaşi lucru?

Năstase ne demonstrează că se plasează şi el deasupra cetăţenilor la fel cum o face şi Plahotniuc, inclusiv atunci cînd lansează acest penibil îndemn: „Ne adresăm deputaților cărora le pasă de această țară și care înțeleg că RM merge pe o cale greșită: îi îndemnăm să voteze pachetul de legi menit să distrugă sistemul oligarhic și să creeze statul de drept!”. Ce să înţelegem din asta! Unu. Năstase vrea să-şi convingă alegătorii că deputaţii din PSRM vor vota ce le cere el, adică pachete de legi pe care le-ar fi putut vota printr-o alianţă tehnică majoritară pe care tocmai a refuzat-o? Asta înseamnă că Năstase vrea ca să i se ofere guvernarea necondiţionat. Doi. Îşi imaginează Năstase că deputaţii din PDM şi cei ai lui Şor se vor buluci să voteze împotriva lui Plahotniuc?

Nu ştim ce le va spune Năstase alegătorilor lui dacă rămîne în opoziţie, dar deocamdată e clar că le cam convine statutul de deputat, cu toate privilegiile ce derivă din acesta. Dacă va rămîne în opoziţie, o ruptură de PAS este previzibilă, fie şi din perspectiva în care Năstase îşi va „negocia” voturile în Parlament chiar în favoarea celui pe care spune că doreşte să-l înlăture de la Putere, iar aici e vorba despre Plahotniuc. Înţelege cineva la cîte lucruri mari pentru ţară refuză Năstase să participe din orgoliu sau „condiţionări din partea sponsorilor lui politici”? Pînă la el, astfel de „salariaţi politici în Parlament” au mai fost!

Mihai CONŢIU

 

02.11.24 - 13:23
03.11.24 - 12:09
05.11.24 - 00:15
01.11.24 - 13:35
01.11.24 - 19:19
10.11.24 - 08:42
01.11.24 - 19:20
01.11.24 - 13:38
04.11.24 - 10:57
02.11.24 - 13:20
04.11.24 - 16:28
05.11.24 - 00:02
01.11.24 - 13:41
02.11.24 - 13:26
01.11.24 - 13:40