INTILNIREA DINTRE PUTIN SI KERRY: TENTATIVA DE A DEPASI CRIZA SIRIANA

Secretarul de stat al SUA John Kerry a declarat cu acest prilej că au fost atinse anumite progrese în cadrul discuţiei sale cu preşedintele Putin, întrevedere care a durat peste trei ore şi jumătate.

„Într-adevăr, am ajuns la o anumită înţelegere reciprocă. Noi tindem către aceleaşi rezultate, vedem aceleaşi pericole şi sîntem supuşi aceloraşi provocări”, a mai spus Kerry.

Potrivit ministrului rus de externe Lavrov, „Rusia şi SUA, care desfăşoară operaţiuni militare în Siria, au coordonat anumiţi paşi ce vor eficientiza acţiunile din regiune”. Mai rămîn, încă, divergenţe, care grupări anume din Siria ar trebui considerate drept teroriste.

S-a observat şi o anumită schimbare de poziţie a SUA şi în privinţa liderului sirian Bashar al-Assad. Astfel, Kerry a spus că SUA „nu văd posibilitatea ca Assad să rămînă liderul Siriei în viitor, dar că nici nu tind spre schimbarea regimului”. „Astăzi ne concentrăm atenţia asupra divergenţelor, nu asupra viitorului imediat al lui Assad. Ne concentrăm asupra proceselor politice, în limitele cărora înşişi sirienii vor decide asupra viitorului ţării lor”, a spus Kerry.

Anterior Kerry declara că preţuieşte eforturile lui Putin pentru reglementarea crizei din Siria şi că „SUA şi Rusia au posibilitate ca împreună să schimbe situaţia considerabil”.

Procesul de reglementare este tărăgănat şi din cauza divergenţelor asupra listei grupurilor de opoziţie, care să fie admise le negocieri, şi asupra grupurilor teroriste, care să fie excluse din tratative.

Potrivit lui Lavrov, propunerea de a iniţia negocieri dintre Assad şi opoziţie va fi înaintată de trimisul special al ONU în Siria Staffan de Mistura. După negocierile din New York, rezultatele vor fi fixate într-o rezoluţie ONU, a spus Lavrov.

În cadrul întîlnirii dintre Putin şi Kerry a fost atinsă şi problema conflictului din Ucraina, care a condus la înrăutăţirea relaţiilor dintre Moscova şi Occident. Rusia, pe care SUA o acuză de susţinerea regiunilor separatiste, a fost de acord să implementeze acordul de la Minsk, şi, potrivit lui Lavrov, „avem idei concrete, cum să le aplicăm mai eficient”.

După inosmi.ru