IGOR CIUBAIS, DOCTOR ÎN FILOSOFIE: ÎN RUSIA ORTODOXISMUL A DEVENIT UN INSTRUMENT AL POLITICII OFICIALE, ÎNVELIT ÎN SUTANĂ

Tancuri ruseşti în Donetsk, un avion militar ucrainean doborît în Lugansk, 49 de soldaţi morţi... Acest lucru înseamnă că autorităţile ruse au dezlănţuit şi poartă război cu Ucraina, mai exact - cu revoluţia ucraineană anti-corupţie şi demnitate naţională, scrie Igor Ciubais, doctor în filozofie, într-un articol preluat de Ukrinform şi citat de Moldpres.

Este un nou tip de război - fără a-l declara şi fără linii de front. Dar este un război, pentru că este folosită tehnica militară, pentru că mor oameni, numărul cărora a trecut de ordinul sutelor. Printre cei morţi – sînt şi cetăţenii din Ucraina şi cetăţeni din Rusia.

Războiul declanşat

- distruge toate miturile oficiale sovietice şi postsovietice şi

- dezvăluie adevărata natură a regimului politic actual din Rusia.

În totalitate a fost distrus mitul cultivat de autorităţi în ceea ce priveşte Războiul de apărare a patriei, precum că "memoria acestuia este sacră". Cu panglica Sfîntului Gheorghe a fost sugrumată experienţa istorică şi tragică a poporului nostru, s-a renunţat la concluzia principală a anilor 1941-1945, că războiul este ceva inadmisibil, iar cel care îl declanşează, comite o crimă împotriva naturii umane - împotriva umanităţii, împotriva vieţii, împotriva păcii. 27 de milioane de oameni au murit în zadar!

Complet a fost distrus mitul despre "poporul frăţesc ucrainean", acum nu vom mai avea nici fraţi, nici prieteni. Însă este adevărat că ruşii de rînd nu obişnuiesc să fie în conflict cu cineva, ei se pot împăca şi cu nemţii şi cu chinezii, şi tadjicii şi cehii, ... iar ucrainenii dintotdeauna au fost cei mai apropiaţi! Să lupte cu Ucraina sînt în stare doar neoamenii antiruşi!

A fost spulberat şi mitul despre actuala Rusie drept un stat ortodox. Ortodocşii nu pot trage în ortodocşi! Iar ierarhii de la Biserica Ortodoxă a Rusiei nu doar că nu au îndrăznit să excomunice instigatorii războiului fratricid, dar nici nu insistă ca acesta să fie oprit! În actuala Rusie, ortodoxismul a devenit un instrument al politicii oficiale, învelit în sutană! Presa rusă a încetat definitiv să-şi îndeplinească funcţia de informare a cetăţenilor. Posturile TV de top – au devenit portavoce a organizaţiilor teroriste "ДНР" şi "ЛНР". În Rusia nu mai există mass-media, aici au fost restabilite organele de agitaţie şi propagandă în masă, existente în fosta URSS. Acestea acţionează, iar presa occidentală abia este auzită!

Distrugerea miturilor-cheie postsovietice reprezintă prăbuşirea totală a celorlalte mituri oficiale şi lipsa de sens a declaraţiilor guvernamentale. Constituţia, statul de drept, interzicerea cenzurii – sînt doar un "nor în pantaloni" sau fără pantaloni... Într-o astfel de atmosferă sufocantă aproape nu ai cu ce respira!

Ce dorinţe mai pot avea în această duhoare publicul rus păcălit şi "idioţi utili", cum ar fi Marie Lepen şi deputatul Bundestag-ului, care, pe Maidan, răcnea în gura mare despre nazişti, chiar nu mai ştiu.

...Dacă autorităţile ucrainene ar plăti cel puţin un cent pentru "datoria" acumulată la gazele ruseşti fără a condiţiona cu - "scoaterea de pe teritoriul Ucrainei a tuturor "voluntarilor" şi consilierilor" ruşi, înseamnă, fie, că eu nu înţeleg nimic, sau revoluţia a pierdut! A plăti pentru propria distrugere - este mai mult decît absurd!

„Astăzi, cu toţii trebuie să înţelegem că în Rusia este în vigoare regimul stalinist care a fost reînnoit şi modernizat!”, afirmă Igor Ciubais, într-un articol preluat de Ukrinform.

Sursa: Moldpres