HOLLANDE FACE APEL LA O "DETENSIONARE" A CRIZEI DIN UCRAINA

Preşedintele francez Francois Hollande, aflat într-o vizită în Kazahstan, a făcut apel vineri la o "detensionare" a conflictului ucrainean, a doua zi după discursul preşedintelui rus Vladimir Putin, care a atribuit Occidentului responsabilitatea acestui conflict, relatează AFP.

"Tensiunea, presiunea nu sînt niciodată soluţii", a subliniat şeful statului francez, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul său kazah Nursultan Nazarbaev, pledînd pentru o "detensionare" mai întîi "verbală", iar apoi "prin mişcări militare" în Ucraina.

"Trebuie să începem să angajăm un proces de detensionare, nu de escaladare", a insistat Francois Hollande. "Nu am încetat niciodată să caut dialogul", a afirmat el, Franţa fiind, potrivit lui, "într-o poziţie care îi permite să se adreseze şi unora şi altora", avînd "încrederea" lor.

Făcînd aluzie la decizia sa de a amîna livrarea a două nave de război Rusiei pînă la reglementarea politică a crizei ucrainene, Francois Hollande s-a referit la "decizii care permit să fii ascultat, fără slăbiciune" şi despre "poziţii ferme".

"Vom lucra împreună pentru a căuta toate punctele care vor permite clarificarea şi angajarea unei detensionări" de care avem nevoie pentru că există riscurile întotdeauna pentru o "escaladare suplimentară şi ameninţări serioase la adresa economiei întregii regiuni", a insistat el.

Relevînd că "toate drepturile internaţionale au fost batjocorite" în Ucraina, preşedintele kazah Nursultan Nazarbaev a estimat, la rîndul său, că " nu trebuie mîniată Rusia" chiar dacă "încrederea între puterile mondiale este într-un punct zero".

Preşedintele kazah a respins "ultimatumurile", care nu sînt "cea mai bună soluţie", invitînd mai degrabă la "compromisuri pentru a ieşi din acest impas" şi la "anularea sancţiunilor" internaţionale împotriva Moscovei.

"Autonomia economică a Rusiei i-ar putea permite să subziste singură", a argumentat el, subliniind de asemenea "popularitatea lui Putin" în ţara sa.

"Ceea ce s-a petrecut în Ucraina este absolut inacceptabil, dar eu nu cred că trebuie să se revină la războiul rece", a mai spus Nursultan Nazarbaev.

În cursul întîlnirii sale la Astana cu preşedintele kazah Nursultan Nazarbaev, Francois Hollande şi-a exprimat speranţa într-o aplanare rapidă a tensiunilor în relaţiile dintre Europa şi Rusia, potrivit serviciului de presă al preşedinţiei kazahe, citat de Ria Novosti.

Sursa: Agerpres