Hartuirea sexuala in statiile de cercetare din Antarctica

Femeile care lucrează în staţiile de cercetare australiene izolate din Antarctica se confruntă cu o cultură „prădătoare” şi o hărţuire sexuală „generalizată”, potrivit unei noi anchete externe asupra programului, publicată Vineri, informează AFP, potrivit agerpres.

Cercetătoarele aflate în misiune au descris o cultură „masculină” şi homofobă, a declarat expertul în egalitate de gen Meredith Nash în rezumatul detaliat al concluziilor sale.

Comportamentele identificate au variat de la glume şi tachinări cu tentă sexuală pînă la solicitări intempestive de raporturi sexuale şi etalarea de materiale pornografice în staţiile de cercetare.

Persoanele staţionate în bazele de cercetare australiene izolate din Antarctica trebuie să locuiască împreună în spaţii înguste şi să lucreze într-un mediu extrem, uneori timp de un an.

Femeile sunt subreprezentate în staţii, mai ales Iarna, ceea ce dă naştere unei culturi „prădătoare” care tinde să le obiectifice, potrivit unor persoane intervievate.

Femeile „au descris o cultură a hărţuirii sexuale generalizate” care „impregnează staţiile”, a indicat Nash.

Unele cercetătoare au povestit, de asemenea, despre o presiune de a ascunde faptul că erau la menstruaţie cînd se aflau pe teren.

„Cînd am auzit despre această situaţie şi am citit poveştile oamenilor, am fost şocată şi dezamăgită”, a reacţionat, Vineri, ministra Mediului, Tanya Plibersek.

„Tratamentele descrise în raport au fost şi rămîn inacceptabile”, a precizat ea.

Kim Ellis, directoarea Australian Antarctic Division (din cadrul Departamentului pentru Schimbări Climatice, Energie, Mediu şi Apă), a declarat că programul a angajat un specialist în diversitate, echitate şi incluziune în urma constatărilor lui Nash.