Harari: Cum a provocat epidemia de coronavirus moartea democratiei in Israel si a creat pretextul instaurarii dictaturii

Pandemia de coronavirus a determinat o serie Guverne ale unor ţări democratice să instituie stări de urgenţă şi măsuri de izolare, considerate utile şi necesare pentru a împiedica răspîndirea noului coronavirus. Dar, în Israel, epidemia tocmai a ajutat la instaurarea unei dictaturi, este de părere istoricul şi autorul israelian Yuval Noah Harari. „Prima dictatură instaurată de noul coronavirus – democraţia în Israel tocmai a murit”, este titlul unei postări, publicate pe Facebook de Harari.

„În Israel, tocmai a avut loc o preluare nedemocratică a puterii. Cînd Angela Merkel emite ordonanţe de urgenţă, o face pentru că se află în postura unui lider al Germaniei ales în mod democratic. Dar, în Israel, Benjamin Netanyahu nu este un lider ales în mod democratic. A pierdut ultimele alegeri, iar adversarii săi politici au acum majoritatea în Parlament şi pe cale să formeze un nou Guvern. Dar, sub pretextul luptei împotriva coronavirusului, Netanyahu a închis Parlamentul israelian, a ordonat oamenilor să rămînă în case şi emite orice fel de ordonanţe de urgenţă doreşte. Chestia asta se cheamă dictatură", afirmă Noah.

Recent, Procuratura Generală din Israel a aprobat folosirea tehnologiei agenţiilor de spionaj pentru supravegherea persoanele infectate cu Covid 19, la propunerea Guvernului în exerciţiu condus de Benjamin Netanyahu, măsură care a ridicat probleme privind dreptul la intimitate.

Cancelarul german Angela Merkel, la care Harari a făcut referire, a transmis Miercuri seară, într-un discurs televizat, că este necesară respectarea măsurilor impuse de autorităţi, argumentînd că Germania se confruntă cu cea mai mare provocare de după Al Doilea Război Mondial. Merkel a precizat că „în cadrul democraţiei, deciziile politice sunt transparente şi le explicăm".

Yuval Noah Harari predă istoria la Universitatea Ebraică din Ierusalim şi este autorul unor best-seller-uri internaţionale de popularizare a ştiinţei precum „Sapiens. Scurtă istorie a omenirii”, „Homo Deus. Scurtă istorie a viitorului” şi „21 de lecţii pentru secolul XXI”, traduse şi în limba română.