Hackerilor rusi le-a intrat frica-n oase! Cu seicii nu te pui!

O grupare de hackeri din Rusia a prezentat scuze unor familii regale din Golf pentru faptul că a făcut publice informaţii despre ele. Gestul, destul de neobişnuit, ar fi motivat de îndepărtarea posibilităţii unei răzbunări.

În Octombrie, gruparea de hackeri Conti a pătruns în reţeaua informatică a magazinului de bijuterii Graff, a sustras informaţii despre aproximativ 11.000 de clienţi şi a făcut publice unele date.

Printre victimele acestei scurgeri de informaţii figurează celebrităţi precum fostul fotbalist David Beckham, prezentatoarea de televiziune Oprah Winfrey sau fostul Preşedinte american Donald Trump, dar şi şeici din Golf care preferă discreţia.

În mod destul neobişnuit, la scurt timp de la divulgarea informaţiilor, hackerii din Conti au ţinut să-şi exprime scuze pentru fapta lor. Însă scuzele nu au fost adresate tuturor, ci doar şeicilor.

„Am descoperit că eşantionul de date nu a fost verificat în mod corespunzător înainte de a fi încărcat pe blog”, se arată într-un mesaj al hackerilor. „Conti garantează că toate informaţiile referitoare la membrii familiilor din Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Qatar vor fi şterse. Echipa noastră prezintă scuze Alteţei Sale Regale, Prinţul Mohammad bin Salman, şi tuturor celorlalţi membri ai familiilor regale ale căror nume apar menţionate”, adaugă ei.

Conti dă asigurări că nu a vîndut informaţii aparţinînd şeicilor din Golf şi că va avea grijă să nu mai divulge date despre ei.

Allan Liska, analist la compania de securitate cibernetică Recorded Future, crede că hackerii din Conti ar fi recurs la acest gest de teama unor potenţiale represalii din partea statelor arabe.

„Nu există nici un dubiu, Emiratele Arabe Unite trimit echipe de asasini să se ocupe de oameni care nu-i plac. (...) Bănuiesc că au avut o conversaţie cu cineva de la Kremlin care le-a transmis că a fost o idee proastă (să publice informaţii despre şeici, n. red.) şi aşa au ajuns să elimine datele”, a declarat Liska pentru Motherboard.

Pe de altă parte, hackerii din Conti, care activează din apropiere de Sankt Petersburg,  avertizează că vor continua să publice date despre clienţii Graff din Statele Unite, Marea Britanie şi Uniunea Europeană, pe care îi prezintă drept reprezentanţi ai unei „plutocraţii neoliberale”.