GUVERNUL GABURICI SI-A PREZENTAT CEREREA DE DEMISIE

O hotărîre în acest sens a fost votată în cadrul şedinţei de pe 16 iunie a Executivului. Procedura a avut loc în conformitate cu prevederile din Constituţia Republicii Moldova (art. 100, 101 alin. (3), 103), precum şi a Legii cu privire la Guvern (art.6), care stipulează că, în caz de demisie a Prim-ministrului, atît şeful Executivului, cît şi întreaga componenţă a Guvernului, îşi prezintă demisia în faţa Parlamentului.

„Vinerea trecută am anunţat decizia de demisie din funcţia de Prim-ministru al Republicii Moldova. Avînd în vedere că articoloul 101 din Constituţie prevede că odată cu demisia Prim-ministrului, demisionează întregul Guvern, urmează să oficializăm decizia respectivă sub forma de cerere de demisie pe care o înaintăm Parlamentului. În continuare, Executivul va avea dreptul de administrare a treburilor publice pînă la dupunerea jurămîntului de către un nou Guvern. Vreau să vă mulţumesc pentru şedinţa de astăzi şi pentru toate şedinţele pe care le-am avut împreună. Vă mulţumesc pentru munca pe care aţi făcut-o, pentru dăruire şi cooperare în aceste luni. Succese oriunde veţi fi!”, a încheiat Chiril Gaburici.

Vineri, 12 iunie, Premierul Chiril Gaburici şi-a anunţat demisia, accentuînd că, gestul său nu este unul politic, pentru că este manager şi nu politician, dar mai curînd unul strategic şi matematic. În declaraţia sa despre demisie, Prim-ministrul a mai adăugat că, pentru a schimba sistemul creat în ţară, are nevoie de instrumente suplimentare şi de sprijin din partea partidelor politice, de care însă Prim-ministrul nu dispune.

Guvernul condus de Chiri Gaburici a fost învestit de Parlament la 18 februarie 2015, creînd precedentul unui Guvern minoritar în Republica Moldova. La 29 mai s-au împlinit primele 100 de zile de mandat.

Comunicat al Biroului de comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului R. Moldova