GRUPAREA STATUL ISLAMIC REVENDICA ATACUL SINGEROS IMPOTRIVA POLITIEI IN IRAK

Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) a revendicat, marţi, atacul sinucigaş cu vehicul-capcană îndreptat împotriva unei baze a poliţiei în nordul Bagdadului, atac în care au murit 37 de oameni.

Într-un comunicat postat pe internet, SI a afirmat că trei kamikaze au desfăşurat luni un atac. Un somalez a intrat cu un vehicul-capcană blindat în interiorul bazei, în timp ce un tadjik şi un sirian detonau în apropiere un vehicul Humvee şi un camion încărcat cu explozibili.

Atacul, care a făcut, de asemenea, circa 30 de răniţi, a vizat baza poliţiei federale situată între oraşul Samarra şi lacul Tharthar, în provincia Salaheddine.

Pe măsură ce înaintează în regiunile din Irak, gruparea SI adună vehicule blindate şi tancuri abandonate de forţele irakiene în timpul retragerii, pe care le transformă ulterior în vehicule-capcană şi le foloseşte în atentate.

Astfel, SI a recurs la circa 30 de camioane-bombă, încărcate cu tone de explozibili şi protejate cu armătură din oţel, pentru a cuceri Ramadi, capitala provinciei occidentale Al-Anbar, în data de 17 mai.

Baza vizată luni este situată în zona de operaţiuni a forţelor guvernamentale şi a miliţiilor şiite, care încearcă să taie căile de aprovizionare ale SI în Al-Anbar, pe care SI le controlează în mare parte.

Aceste forţe au lansat, la 26 mai, o operaţiune din provincia Salaheddine, operaţiune menită să-i izoleze pe jihadişti în provincia vecină Al-Anbar, înainte de a iniţia asaltul asupra Ramadi.

Strategia care ar urma să fie adoptată în faţa SI în Irak şi în Siria se află în centrul discuţiilor la reuniunea ce se desfăşoară marţi la Paris şi la care participă ţările din cadrul coaliţiei internaţionale conduse de SUA şi ale cărei aproximativ 4.000 de raiduri în zece luni nu au reuşit să-i oprească pe jihadişti.

Sursa: Agerpres