GRECIA/ALEGERI: SYRIZA RECISTIGA TEREN IN FATA PARTIDULUI NOUA DEMOCRATIE

Cu nouă zile înainte de alegerile legislative din Grecia, partidul stîngii radicale Syriza pare să cîştige din nou teren în faţa partidului de dreapta Noua Democraţie (ND), potrivit unui sondaj publicat vineri în cotidianul Ephimerida ton syntakton, informează AFP.

Partidul fostului premier Alexis Tsipras ar primi, potrivit acestui sondaj realizat de institutul Pro rata, în jur de 28,5% din voturi, devansînd cu 5% partidul Noua Democraţie al lui Evandelos Meimarakis. Potrivit ultimelor sondaje de opinie, cele două partide erau la egalitate în preferinţele electoratului.

Alexis Tsipras, a cărui demisie, la 20 august — după o scindare în cadrul partidului său ca reacţie la cel de-al treilea plan de salvare financiară a ţării de către creditorii internaţionali ai Greciei — a dus la organizarea de alegeri anticipate, este considerat cel mai apt pentru guvernare de 37% dintre cei intervievaţi, comparativ cu 25% cîţi îl susţin pe contracandidatul său.

În ceea ce priveşte alianţele ce ar putea fi încheiate, dat fiind că nu se prefigurează o majoritate absolută, noul sondaj, contrar celor precedente, nu constată o tendinţă clară în favoarea unei coaliţii Syriza-ND. Tsipras a exclus în mod categoric acest scenariu, ca răspuns la apelurile repetate ale lui Meimarakis.

Această opţiune se află în fruntea preferinţelor alegătorilor, avînd susţinerea a 35% dintre cei intervievaţi, fiind urmată de cea a unei alianţe între Syriza şi micul partid centrist To Potami (32% dintre susţinători). Menţinerea unei alianţe cu dreapta populistă a Grecilor Independenţi, cu care Syriza a cooperat de la sosirea sa la putere, în ianuarie, se află pe locul trei, cu 30% susţinere.

Sondajele de la sfîrşitul săptămînii trecută creditau Syriza cu 24,4%-26,5% din intenţiile de vot, comparativ cu 24%-25,9% pentru ND.

Noul sondaj confirmă al treilea loc pentru formaţiunea neonazistă Zori Aurii, cu 6,5% din voturi, în pofida trimiterii liderilor şi unor membri ai acestui partid în faţa justiţiei, pentru crimă.

Sursa: Agerpres