GORBACIOV: SÎNT VIU ŞI ÎNTR-O STARE BUNĂ

Ultimul lider sovietic Mihail Gorbaciov, spitalizat în ajun la Moscova, a indicat vineri că este «viu şi într-o stare bună» şi ar putea să revină în curînd la «o viaţă normală», potrivit purtătorului său de cuvînt, citat de AFP şi Tass.

«Sînt viu şi într-o stare bună, am terminat examenele (medicale) la clinica moscovită unde am fost internat», a indicat Gorbaciov, în vîrstă de 83 de ani, potrivit Tass.

«Săptămîna viitoare sau poate chiar astăzi va reveni la o viaţă normală», a precizat purtătorul său de cuvînt, Pavel Palajcenko, pentru agenţia de presă Ria Novosti, după ce a vorbit cu medicul lui Gorbaciov.

Gorbaciov a fost internat joi la Spitalul Clinic Central (ŢKB) din Moscova, de pe lîngă preşedinţia rusă, unde se tratează înalţi politicieni ruşi.

«Sănătatea mea este medie de o săptămînă şi acum sînt la spital», a admis el joi, după spitalizare. «Sînt conectat la un monitor», a adăugat el, potrivit agenţiei de presă Interfax. «Îmi cunoaşteţi caracterul: sînt decis să lupt pentru viaţă».

În iunie 2013, primul şi ultimul preşedinte al URSS a fost spitalizat pentru un examen medical general.

Gorbaciov a apărut în ultimii ani cu faţa umflată şi a apărut obosit în ultimele sale intervenţii publice. Potrivit mass-media ruse, el ar suferi de diabet.

Din cauza unor probleme de sănătate, el nu a putut să participe în aprilie 2013 la funeraliile fostului premier britanic Margaret Thatcher.

Foarte respectat în Occident, el este mult mai puţin apreciat de concetăţenii săi, care îl consideră vinovat de implozia URSS şi haosul economic şi social ce au urmat.

Artizan al Perestroika (procesul de reforme) lansat în 1985, Gorbaciov şi-a anunţat demisia la televiziunea oficială în 25 decembrie 1991, luînd act de dispariţia URSS după acordul semnat, în absenţa sa, de către Ucraina, Belarus şi Rusia.

Fostul lider sovietic a avut în ultimii ani relaţii delicate cu actualul preşedinte rus Vladimir Putin, pe care l-a criticat de nenumărate ori pentru reculul democraţiei, cerîndu-i să cedeze puterea.

Laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1990, el participă cu regularitate la reuniunile internaţionale şi prezidează Fundaţia Gorbaciov, care se ocupă de programe caritabile şi educaţionale.

Sursa: Agerpres