FURNIZORII DE SERVICII DE INTERNET AU OBTINUT VENITURI DE UN MILIARD DE LEI

Piaţa serviciilor transmisiuni de date şi acces la Internet fix îşi menţine tendinţa de creştere a numărului de abonaţi şi a veniturilor obţinute din vînzarea serviciilor respective. Furnizorii acestor servicii au obţinut în anul 2014 venituri de aproape un miliard de lei, cu 13,4 la sută mai mult faţă de anul precedent.

Potrivit ANRCETI, cele mai mari creşteri ale vînzărilor au fost înregistrate de companiile Starnet Soluţii şi Moldtelecom, respectiv 35,6 la sută şi 13,3 la sută.

Numărul abonaţilor la acces la Internet fix în bandă a sporit cu 9 la sută şi a depăşit cifra de jumătate de milion, arată datele făcute publice astăzi de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI). Rata de penetrare a acestor servicii la 100 de locuitori s-a majorat cu 1,2 puncte procentuale şi a alcătuit 14,3 la sută.

Faptul că majoritatea abonaţilor (58%) utilizează tehnologii ce permit furnizarea de servicii la viteze mari şi foarte mari – fibra optică şi cablul coaxial – a determinat apariţia şi dezvoltarea pe piaţă a unor oferte de acces la Internet la viteze ridicate de transfer al datelor, de peste 30 Mbps.

În anul 2014 poziţiile de piaţă ale celor mai mari furnizori ai serviciilor transmisiuni de date şi acces la Internet fix – Moldtelecom, Starnet Soluţii şi Orange Moldova – nu au suportat schimbări semnificative. În total pe piaţă prestează servicii transmisiuni de date şi acces la Internet fix 71 de furnizori.