FOȘTII PREȘEDINȚI ȘI PRIVILEGIILE LOR COLHOZNICE

Anularea unor avantaje pentru că nu-s mari geo-strategi necesari Țării

Autor: Mihai CONȚIU

Despre privilegiile acordate unor foști președinți ai Republicii Moldova am mai scris în urmă cu niște ani, dar revin asupra subiectului în contextul în care, pe data de 4 Octombrie, Comisia administrație publică și dezvoltare regională a aprobat raportul la un proiect de lege de modificare a unor acte legislative. Printre acestea, o modificare prevede că foștii președinți ai Republicii Moldova nu vor mai beneficia de birou de lucru și asistent personal, în caz de expirare a mandatului, de demisie sau de imposibilitate definitivă de exercitare a atribuțiilor.

Este vorba despre un demers absolut firesc dictat nu doar din rațiuni strict economice, dar și din perspectivele a ceea ce reprezintă acești foști președinți în raport cu omologii lor din alte Țări. Nu poți compara, de exemplu, un fost președinte american cu unul moldovean. Foștii președinți americani se bucură de protecție de Stat toată viața și de anumite privilegii deoarece ei continuă să rămînă utili Țării lor pînă la moarte, iar asta mult dincolo de exercițiul politic.

Pentru a beneficia, din cheltuieli bugetare, de un birou de lucru și un asistent personal, acel fost președinte trebuie să demonstreze că lucrează benefic pentru Țară și cu rezultate concrete în contextul relațiilor internaționale, în domenii caritabile, de mediu etc., așa cum o fac foștii președinți americani. Nimic din toate acestea în ceea ce-i privește pe foștii președinți moldoveni!

În virtutea căror priorități naționale lucrative și benefice pentru Țară ar trebui să aibă birou de lucru și asistent/asistentă personal(ă) foștii președinți Petru Lucinschi, Vladimir Voronin, Nicolae Timofti, despre acesta din urmă mulți nici nu-și amintesc să fi fost președinte, ori Igor Dodon? Pînă acum, în toți acești ani de cînd sunt foști președinți, ce foloase au adus Țării pentru ca moldovenii, din taxele și impozitele lor, să le plătească chirie pentru ”birouri de lucru și asistenți/asistente personali/personale?