FINALA LIGII CAMPIONILOR

Real Madrid - Atletico Madrid 4-1 (după prelungiri)

Real Madrid a cîștigat Liga Campionilor al fotbal, după ce a învins pe Atletico Madrid cu scorul de 4-1 (0-1, 1-1), după prelungiri, sîmbătă seara, pe "Estádio da Luz" din Lisabona. Atlético a fost foarte aproape de o mare victorie, a condus, prin golul lui Diego Godín (36), pînă în minutul 90+3, dar Real a smuls egalarea prin Sergio Ramos, iar Gareth Bale (110), Marcelo (118), Cristiano Ronaldo (120 - penalty) au adus succesul Realului în prelungiri. Real și-a trecut astfel în palmares al zecelea trofeu în cea m ai importantă competiție intercluburi de pe continent, în timp ce Atlético a pierdut a doua sa finală în competiție. Lisabona va găzdui a 59-a finală a competiției, care a început sub numele de Cupa Campionilor Europeni în sezonul 1955-56, iar Real Madrid s-a impus în primele cinci finale, deținînd recordul de trofee (10 - în 1956, 1957, 1958, 1959, 1960, 1966, 1998, 2000, 2002, 2014). Real a jucat pînă acum 13 finale, dar nu a mai cucerit trofeul din 2002.

Atacantul portughez al formaţiai Real Madrid, Cristiano Ronaldo, a încheiat sezonul 2013-2014 al principalei competiţii europene intercluburi pe primul loc în clasamentul golgheterilor. Ronaldo, cu 17 goluri, l-a devansat pe Zlatan Ibrahimovici, cu zece goluri. Pe locul trei s-au situat Lionel Messi şi Diego Costa, cu cîte opt goluri. De asemenea, Ronaldo şi-a îmbunătăţit recordul de goluri marcate într-un singur sezon de Liga Campionilor (17), el depăşindu-i deja la semifinala cu Bayern Munchen, unde a înscris de două ori, pe Lionel Messi (2011-12/FC Barcelona) şi Jose Altafini "Mazzola" (1962-63/AC Milan), care deţineau recordul, cu 14 reuşite.

Antrenorul echipei Real Madrid, Carlo Ancelotti, care a reuşit să aducă grupării madrilene un al zecelea trofeu al Ligii Campionilor, a povestit că atunci cînd a venit la Real i-a spus preşedintelui Florentino Perez că-i lipseşte o cupă în sala trofeelor: "Preşedintele m-a felicitat. Este foarte fericit. Încă din prima zi la Real, în sala trofeelor, i-am spus: 'aici lipseşte un trofeu, hai să-l cîştigăm'. Şi am reuşit, datorită eforturilor jucătorilor şi clubului. Am avut parte de multă încredere din partea clubului, am avut parte de liniştea neesară pentru a cîştiga meciuri importante. Este un prim sezon cu un grup profesionist, motivat. De exemplu, Marcelo nu era mulţumit că este rezervă, iar cînd a intrat a fost extrem de determinat", a spus Ancelotti.

Tehnicianul formaţiei Atlético Madrid, Diego Simeone, a declarat că jucătorii săi nu trebuie să fie trişti după ce au pierdut finala Ligii Campionilor: "Real Madrid a fost echipa mai bună în a doua repriză, ne-a ţinut în jumătatea noastră de teren şi este foarte greu să cîştigi în faţa unei astfel de echipe. Să cîştigi este important, dar sprijinul oamenilor şi aplauzele voastre demonstrează că asta nu e totul. Le-am spus jucătorilor mei că nu trebuie să plîngă, deoarece după un astfel de meci ştii că ai dat totul. Putem să ţinem capul sus. Nu sînt trist. Sînt supărat că nu ne-am atins obiectivul. Mi-ar fi plăcut să cîştigăm. dar sînt calm, ştiu că putem trece peste. Vor mai fi alte meciuri, alţi jucători. Este o lecţie de viaţă. Putem trece peste şi putem continua", a spus Simeone.