"EXODUL" VA DURA ANI DE ZILE, AVERTIZEAZA DONALD TUSK

Criza legată de afluxul de migranţi în Europa este începutul unei "exod" ce ar putea dura ani de zile, a avertizat luni preşedintele Consiliului European Donald Tusk.

"Actualul val de emigraţie nu este un incident punctual, ci începutul unui veritabil exod, ceea ce înseamnă că noi trebuie să ne ocupăm de această problemă ani de zile de acum încolo", a explicat Tusk într-un discurs la Institutul Bruegel, un centru de cercetare european din Bruxelles.

"Prin urmare, este foarte important să ştim cum să trăim cu ea (cu criza), fără a ne acuza unii pe alţii", a pledat preşedintele Consiliului.

Liderii europeni se luptă să găsească mijloace de a face faţă celei mai grave crize migratorii după 1945, declanşată de sosirea a mii de refugiaţi pe Bătrînul Continent.

Adoptînd un ton pragmatic, Tusk a cerut celor 28 de state membre să depăşească divergenţele lor profunde în faţa afluxului de imigranţi ce nu se opreşte.

"Nu ar trebui să ne fie ruşine de emoţii", a estimat el, o aluzie la imaginile teribile ale corpului unui băieţel sirian înecat şi adus de valuri pe o plajă din Turcia care au şocat planeta.

"Compasiunea este unul dintre fundamentele solidarităţii, dar pentru a-i putea ajuta pe alţii trebuie ca noi înşine să fim în acelaşi timp pragmatici", a asigurat Tusk.

La rîndul său, emisarul special al ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, în vizită la Bruxelles, a avertizat că vor veni mii de noi refugiaţi sirieni în Europa dacă comunitatea internaţională nu găseşte o soluţie la conflictul din Siria şi abandonează populaţia în mîinile grupării Statul Islamic.

Sursa: Agerpres