EURO 2024. SPANIA S-A CALIFICAT ÎN OPTIMI

SPANIA – ITALIA 1-0. Spania devine a doua echipă calificată în optimi după o evoluție solidă în fața campioanei europene.

Spaniolii cîștigă meciul mai categoric decît o arată scorul, chiar dacă paradoxal unicul gol al partidei a fost de fapt un autogol nefericit al lui Calafiori în minutul 55, dar statisticile cu un sfert de oră înainte de fluierul final erau absolut zdrobitoare, 16-1 șuturi la poartă și 6-0 pe poartă, în condițiile în care ibericii au avut și o bară transversală la execuția lui Nico Williams și care nu este contorizată ca șut pe poartă.

Impresionantă forța Spaniei care își depune candidatura la trofeu și aduce aminte faptul că este singura națională cu două titluri europene cîștigate consecutiv, în 2008 și 2012, perioadă în care a strecurat și o Cupă Mondială. Cît despre Italia, după două meciuri cu Albania și Spania, dacă așa arată o campioană europeană, atunci sigur trebuie schimbată. Mai mult decît atît, italienii sînt chiar în pericol să nu treacă de faza grupelor dacă vor pierde împotriva Croației pentru că doar 3 puncte obținute în fața albanezilor și un golaveraj negativ ar putea să-i trimită acasă. Va fi un meci de totul sau nimic pentru ambele echipe.

Spania - Italia este una dintre întîlnirile clasice ale Europei. S-au întîlnit de atît de multe ori încît probabil și ei au pierdut șirul evenimentelor. De la Jocurile Olimpice în 1920 și Cupa Mondială din 1934 la ediții de EURO în 1980, 1988, 2008 sau 2012 cînd au jucat chiar finala și grupe de calificare la Mondial sau în Liga Națiunilor. Azi, școala de fotbal spaniolă a cîștigat cu trei tineri absolut încîntători pe teren, Nico Williams și Pedri de 21 de ani și puștiul de 16 ani care și-a luat lecțiile cu el în cantonament să învețe pentru școală, Lamine Yamal.

DANEMARCA – ANGLIA 1-1. Frumoase meciuri la Euro, asta pînă cînd joacă Anglia.

Gareth Southgate a spus deja că pe el nu spectacolul îl interesează, ci rezultatele și performanța, astfel că orice alte cuvinte ar fi de prisos. Dar asemenea joc nu poate fi trecut cu vederea cînd toată lumea cade de acord că raportat la valoare și așteptări naționala Angliei dezamăgește cel mai mult. Jocul cu Serbia nu a fost pură întîmplare pentru că fix același lucru s-a văzut și cu Danemarca.

Anglia a deschis scorul încă din minutul 18 după ce Walker a reușit să-i fure mingea tînărului Kristiansen și apoi să o trimită în fața porții pentru Harry Kane care din cîțiva metri nu putea rata o asemenea oportunitate. Englezii au abordat apoi același joc de rupere de ritm și să țină mingea cît mai mult departe de propria poartă, dar s-au văzut imediat pedepsiți în minutul 36 la șutul perfect din afara careului expediat de Hjulman. Anglia a mai avut o bară în repriza secundă și cîteva acțiuni sterile, dar danezii au fost cei care au căutat mai mult victoria pentru că aveau nevoie și mai ales că au văzut că se poate.

Puțin, foarte puțin. Dar acest puțin îi califică pe englezi 99% în optimi, în timp ce danezii vor avea un meci de totul sau nimic împotriva sîrbilor.

Un alt aspect de care cei mai mulți fani englezi sînt nemulțumiți este faptul că cel mai bun marcator englez din Premier League cu 22 de goluri încă nu a bifat niciun minut la turneul final. Cole Palmer și expresia oricărui fan care a văzut meciul.

SLOVENIA – SERBIA 1-1. Cel mai tîrziu gol egalizator marcat vreodată la turneele finale în timpul regulamentar îi fură Sloveniei prima victorie din istorie la Campionatele Europene.

A fost un meci crîncen între cele două foste republici iugoslave care au hotărît acum mult timp să meargă pe drumuri separate după un război care a durat doar 10 zile. Cu toate astea, atmosfera înainte de meci a fost una liniștită printre suporteri cîntînd chiar diferite cîntece împreună. Contrar a ceea ce s-a întîmplat ieri la meciul dintre Albania și Croația unde fanii celor două echipe au avut scandări grave împotriva sîrbilor determinînd Federația din Serbia să ia în calcul chiar retragerea de la turneul final. Asta nu s-a întîmplat evident și nu se va întîmpla nici pe teren pentru că golul egalizator marcat de Luka Jovic dintr-un corner la probabil ultima fază a meciului le aduce sîrbilor primul punct la turneul final și șansa unui meci de totul sau nimic în ultima etapă cu Danemarca.

De partea cealaltă, slovenii acumulează încă un punct după remiza obținută în primul meci cu danezii, dar lucrurile se complică teribil pentru că în meciul decisiv vor întîlni Anglia. Frustrarea este însă mare pentru că Slovenia a părut să fie echipa mai organizată și a deschis scorul în minutul 69 la o fază superbă inițiată de fundașul dreapta legitimat la campioana națională Celje, Zan Karnicnik, care după ce a recuperat mingea și a avansat cîteva zeci de metri i-a pasat-o lui Elsnik pe flancul opus continuîndu-și în același timp alergarea pînă s-a găsit la capătul centrării trimisă de rivalul său din campionat în fața porții. O fază frumos construită de sloveni care le putea aduce prima victorie din istorie la Campionatele Europene, dar în final știau cu cine au de a face.

Serbia și Slovenia remizează pentru a treia oară în doar cinci întîlniri de cînd au rămas fiecare în formula actuală. Dintre cele patru meciuri anterioare niciunul nu este vreun amical al prieteniei pentru că două întîlniri au fost în calificările la EURO2012 și alte două în Liga Națiunilor 2022, iar raportul este egal cu cîte o victorie pentru fiecare.

De menționat și arbitrajul lui Istvan Kovacs care a condus jocul fără probleme.

Sursa: Cu si despre fotbal

02.06.24 - 01:24
01.06.24 - 12:23
01.06.24 - 12:20
01.06.24 - 12:25
01.06.24 - 12:20
07.06.24 - 15:25
05.06.24 - 15:47
12.06.24 - 00:16
10.06.24 - 12:12
12.06.24 - 00:09
12.06.24 - 00:07
13.06.24 - 01:08
07.06.24 - 13:08
14.06.24 - 00:18
14.06.24 - 00:19