EURO 2016. PORTUGALIA, PRIMA FINALISTA DUPA 2-0 CU TARA GALILOR

Echipa de fotbal a Portugaliei s-a calificat în finala EURO 2016, după ce a învins formația Țării Galilor cu scorul de 2-0 (0-0), miercuri seara, pe Stade de Lyon, în prima semifinală a competiției.

Portugalia va juca a doua sa finală, după cea din 2004, pierdută acasă în fața Greciei (0-1).

Valoarea vedetei Cristiano Ronaldo a făcut diferența în fața merituoasei echipe a Țării Galilor, în debutul reprizei secunde, cu un gol superb (50) și o pasă decisivă pentru Nani (53). Se poate spune, astfel, că Ronaldo a cîștigat duelul cu coechipierul său de la Real Madrid, Gareth Bale.

Portugalia, lipsită de un jucător important, Pepe, care poate fi recuperat pentru finală, a obținut doar prima sa victorie în 90 de minute la turneul din Franța, după trei egaluri în grupă, o victorie în prelungiri cu Croația și alta la loviturile de departajare în sferturi cu Polonia.

Țara Galilor a făcut o primă repriză solidă, dar cele două goluri încasate în doar cîteva minute în debutul părții secunde au dărîmat totul. Echipa lui Bale, rămîne însă cu o prestație de senzație la debutul său la EURO și cea mai bună performanță din istoria sa, semifinală.

În finala de duminică (22.00), de pe Stade de France, Portugalia va înfrunta cîștigătoarea dintre Germania și Franța.

 

Finala reprezintă o ţintă principală a reţelei teroriste SI

Finala Campionatului European de fotbal ar putea fi o ţintă atractivă pentru reţeaua teroristă Stat Islamic, mai ales dacă una dintre echipe va fi cea a Franţei, avertizează ministrul german de Interne, Thomas de Maizière.

"Autorităţile franceze sînt bine pregătite. Şi nu avem niciun indiciu clar privind vreun plan de comitere a unui atentat. Dar, cu cît meciurile sînt mai spectaculoase, cu atît finala va fi o ţintă mai atractivă. Dar serviciile de securitate ştiu acest lucru", a spus Thomas de Maiziere.

"Europa, inclusiv Germania, este o ţintă privilegiată de terorişti. Unele persoane cred că ameninţările se diminuează în contextul succeselor militare din Siria şi Irak, unde reţeaua Stat Islamic pierde teren. Eu nu văd lucrurile în acest fel. Eu consider că este vorba de un efect asimetric: dacă organizaţia teroristă Stat Islamic va fi slăbită, va încerca să transfere conflictul în străinătate", atrage atenţia Thomas de Maizière.

Franţa a mobilizat peste 90.000 de militari, agenţi de poliţie şi ofiţeri ai serviciilor de informaţii pentru garantarea securităţii în timpul Euro 2016.

În Franţa este în vigoare starea de urgenţă începînd din noiembrie 2015, cînd membri ai reţelei teroriste Stat Islamic au ucis 130 de persoane la Paris.

 

Jucătorii islandezi, sărbătoriţi ca nişte eroi la revenirea acasă

Fotbaliștii islandezi, învinși de Franța cu 5-2 în sferturile de finală ale Euro 2016, după un parcurs istoric la turneul din Franța, au fost primiți ca niște eroi la revenirea lor în țară, luni seara, la Reykjavik.

"Există încă basme! Se întîmplă rar - deși s-a întîmplat deja - să ne unim, noi islandezii, așa cum ați făcut-o voi pe terenul de fotbal", a salutat echipa prim-ministrul islandez Sigurdur Ingi Johannsson, în uralele a zeci de mii de suporteri adunați în parcul Arnarholl, unde a fost instalat un ecran uriaș pentru ultimele două meciuri ale Islandei la Euro 2016.

"Sînteți o comoară națională", a mai spus premierul în fața jucătorilor, îmbrăcați în costume bleumarin, și a unei mulțimi înflăcărate, cu steaguri ale Islandei și tricouri ale echipei naționale. În mulțime s-au aflat numeroși copii care prezentau bannere și pancarte cu chipurile jucătorilor lor preferați.

Spre marea bucurie a fanilor, eroii au intonat scandarea sacadată pentru care Islanda a devenit faimoasă la Euro 2016, acel strigăt viking "huh" (care de fapt ar fi scoțian), punctat de lovituri de palme, în fața unui co-selecționer suedez Lars Lagerbäck emoționat.

Scandinavul, care și-a încheiat mandatul la naționala insulară, a salutat "performanța echipei" și a mărturisit că s-a simțit "acasă" de fiecare dată cînd s-a aflat în Islanda.

La începutul serii, avionul cu echipa a aterizat pe aeroportul din Keflavik, la circa 40 km de capitala Reykjavik, după ce a efectuat o trecere la joasă înălțime pe deasupra orașului, unde era așteptat de zeci de mii de suporteri.

Mașini de pompieri au escortat aparatul de zbor de o parte și de alta a pistei, cu jeturi de apă formînd o arcadă, pe un cer imaculat, creînd un curcubeu artificial.

Urmăriți de mii de suporteri care apăreau de la fiecare colț de stradă, jucătorii au făcut o paradă într-un autobuz descoperit, înainte de a ajunge în parc.

Atacantul Kolbeinn Sigthorsson, autorul unui gol în meciul cu Franța, s-a declarat "fericit" la revenirea acasă, în ciuda eșecului de la Stade de France (2-5).

"A fost un vis să primim toată această susținere a compatrioților, care au venit cu miile în Franța și al căror comportament exemplar a sedus Europa", a mărturisit jucătorul echipei Nantes.

 

Avertisment lansat de UEFA în privinţa biletelor false

Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA) a ținut să-i avertizeze pe suporterii prezenți la Euro 2016 că biletele achiziționate din surse neautorizate se pot dovedi false sau nevalabile, potrivit unui comunicat al forului continental.

UFFA a constatat "o creștere a vînzării de bilete pe piața neagră în timpul sferturilor de finală", pe internet sau prin intermediul unor vînzători aflați în jurul stadioanelor. "Au existat numeroase cazuri de bilete false la intrări, iar deținătorilor acestor bilete false le-a fost refuzat accesul pe stadion", adaugă comunicatul.

Înaintea ultimelor meciuri din cadrul competiției găzduite de Franța, "sînt numeroși fani care doresc să-și procure bilete pentru a-și vedea echipa preferată în semifinale și apoi în finală", iar oficialii UEFA "au primit informații din partea autorităților referitoare la un risc crescînd de bilete false vîndute pe piața neagră", avertizează forul fotbalistic european.

"În consecință, UEFA ține să-i avertizeze pe toți fanii fotbalului că biletele cumpărare din surse neautorizate, deseori la un preț superior față de cel al valorii nominale, pot fi false sau nevalabile", conchide comunicatul.

 

Formatul cu 24 de echipe a funcţionat, dar nu este bătut în cuie

Formatul cu 24 de echipe "a funcționat", însă ar putea să nu fie păstrat după 2020, a declarat marți directorul general al Euro 2016 din partea UEFA, Martin Kallen.

Întrebat dacă formatul cu 24 de echipe va fi păstrat după Euro 2020, Kallen a răspuns: "Nu știu. Astăzi, cred că noul format va fi menținut, dar vom vedea. Euro 2020 va avea același format și mai e mult pînă în 2024. Mulți s-au temut că formatul cu 24 de echipe nu va funcționa, și totuși a mers. Chiar am văzut două echipe (Islanda și Țara Galilor) care au ajuns mai departe ca oricînd, ceea ce nimeni n-ar fi crezut. E bine pentru fotbal".

"Din punct de vedere operațional, sîntem cu adevărat mulțumiți. Sper că va rămîne același nivel la ultimele trei meciuri. Noi am lucrat foarte bine cu autoritățile franceze. Au dat totul, mai ales în ce privește securitatea. Suporterii au arătat mult entuziasm și mîndrie pentru echipa lor, cum s-a întîmplat cu Irlanda de Nord, Țara Galilor sau Islanda. Naționalele au fost mulțumite de condițiile din Franța", a spus oficialul UEFA.

Kallen a comentat faptul că unele voci din Islanda sau Irlanda au fost nemulțumite de numărul mic de bilete alocat suporterilor acestor naționale: "În trecut, noi am avut probleme cu vînzarea biletelor. Am avut multe bilete nevîndute și am fost criticați. Avem un nou sistem de vînzare a biletelor, care permite mult mai multă flexibilitate. Ținem cont de critici pentru viitor. Aproape toate biletele de la meciuri au fost vîndute. Am vîndut 99% dintre bilete, aproape 2,5 milioane. Este o mare reușită. Pentru finală, cele două echipe vor avea rezervate 9.000 de bilete. Vom continua să luptăm cu piața neagră, care încă este prezentă. Unii indivizi vînd la negru la prețuri foarte ridicate".

Sursa: romaniansoccer.ro