EURO 2016. FRANTA, PRIMA ECHIPA CALIFICATA IN „OPTIMI”

Reprezentativa de fotbal a Franței a învins cu scorul de 2-0 (0-0) selecționata Albaniei, miercuri seara pe Stade Velodrome din Marsilia, într-o partidă din cadrul Grupei A de la EURO 2016, succes care îi asigură calificarea în optimile de finală ale competiției pe care o găzduiește.

"Les Bleus" au deschis scorul prin atacantul Antoine Griezmann, în ultimul minut al timpului regulamentar de joc, iar apoi și-au majorat avantajul în cel de-al șaselea minut al prelungirilor, prin Dmitri Payet.

Într-un al meci din Grupa A, naționala României a terminat la egalitate cu formația Elveției, 1-1 (1-0), miercuri, pe stadionul ''Parc des Princes'' din Paris. Golurile au fost marcate de Bogdan Stancu (18 - penalty), respectiv Admir Mehmedi (57).

Tricolorii au obținut un rezultat bun, peste evoluția lor, în timp ce Elveția, care a dominat categoric jocul în unele momente, a ajuns la patru puncte și este una dintre favorite la calificarea în faza următoare.

După 1-2 cu Franța și 1-1 cu Elveția, România trebuie să cîștige cît mai clar meciul cu Albania, din 19 iunie (Lyon), pentru a avea șanse la calificare, chiar și de pe locul al treilea din grupă.

Grație succesului din meciul cu Albania, Franța a acumulat 6 puncte în două meciuri disputate și și-a asigurat astfel prezența în optimile de finală. "Les Bleus" sînt urmați în clasament de Elveția, cu 4 pct, România, cu 1 pct, și Albania, cu 0 pct. Ultimele meciuri din Grupa A, Elveția - Franța și România - Albania, sînt programate duminică, 19 iunie.

Naționala de fotbal a Slovaciei o învins-o pe cea a Rusiei cu scorul de 2-1 (2-0), în meciul ce s-a desfășurat miercuri pe stadionul "Pierre Mauroy" din Lille, în Grupa B.

Slovacia a obținut o victorie meritată, prin golurile celor mai tehnici jucători ai săi, Vladimir Weiss (minutul 32) și Marek Hamsik (45), Rusia reușind doar să reducă din handicap în minutul 80, grație lui Denis Glușakov.

Chiar dacă a avut emoții în finalul partidei, Slovacia a fost echipa mai bună, în fața unui adversar ce a arătat lacune serioase în toate compartimentele: defensivă nesigură, mijloc fără imaginație, atac ineficient.

Trebuie notat faptul că Slovacia a devenit prima echipă care înscrie două goluri în prima repriză la acest Campionat European.

Slovacia, debutantă la un turneu final de Campionat European, a obținut primele sale puncte la Euro 2016. În primul său meci din competiția organizată de Franța, Slovacia a fost învinsă de Țara Galilor (1-2).

În partida sa de debut, Rusia a smuls in extremis un egal în fața Angliei (1-1).

Trebuie amintit că înaintea jocului de miercuri, Rusia a atras atenția prin comportamentul violent al unei părți a suporterilor săi.

În ultimele meciuri din faza grupelor, Slovacia va întîlni Anglia, iar Rusia va primi replica Țării Galilor.

 

Nani, autorul celui de-al 600-lea gol din istoria competitiei

Atacantul portughez Nani a înscris cel de-al 600-lea gol din istoria Campionatului European de fotbal, cu ocazia meciului împotriva Islandei (scor 1-1), disputat marți seara la Saint-Étienne, în cadrul Grupei F de la Euro 2016.

Internaționalul lusitan a deschis scorul în minutul 32 al întîlnirii, cu un șut din interiorul careului, islandezii restabilind egalitatea la cinci minute după pauză, prin Birkir Bjarnasson, autorul primului gol al selecționatei țării sale la un turneu final de campionat continental.

Primul gol din istoria Campionatului European de fotbal a fost marcat pe 6 iulie 1960 de iugoslavul Milan Galic, într-o partidă cu Franța (scor 5-4), în timp ce golul cu numărul 100 i-a aparținut francezului Alain Giresse, la ediția din 1984.

Danezul Kim Vifort a înscris, la rîndul său, cel de-al 200-lea gol din istoria EURO, în 1992, iar golul cu numărul 500 l-a avut drept autor pe spaniolul Xavi, la ediția din 2008, cîștigată de "La Roja", care și-a apărat apoi titlu european patru ani mai tîrziu, la EURO 2012.

Reperele EURO:

Primul gol: Milan Galić (Iugoslavia), 1960

Al 100-lea gol: Alain Giresse (Franța), 1984

Al 200-lea gol: Kim Vilfort (Danemarca), 1992

Al 300-lea gol: Zlatko Zahović (Slovenia), 2000

Al 400-lea gol: Thierry Henry (Franța), 2004

Al 500-lea gol: Xavi (Spania), 2008

Al 600-lea gol: Nani (Portugalia), 2016

 

Tabloul campionatului

Grupa A

România - Elvetia 1-1. Au marcat: Bogdan Stancu (18 - penalty) / Admir Mehmedi (57).

Franța - Albania 2-0. Au marcat: Antoine Griezmann (90), Dmitri Payet (90+6).

Grupa B

Rusia - Slovacia 1-2. Au marcat: Vladimir Weiss (32), Marek Hamsik (45) / Denis Glușakov (80).

Grupa F

Austria - Ungaria 0-2. Au marcat: Adam Szalai (62), Zoltan Stieber (87).

Portugalia - Islanda 1-1. Au marcat: Nani (32) / Birkir Bjarnason (50).

Sursa: romaniansoccer.ro