ESTONIANUL DIN POARTA “BERBECILOR”

Mart Poom s-a născut pe 3 februarie 1972, la Tallinn, și este considerat cel mai mare fotbalist estonian din istorie. Portarul baltic s-a remarcat prin cele 120 de meciuri jucate pentru selecționata Estoniei. A debutat în 1992, într-un amical împotriva Sloveniei și a bifat ultima apariție în 2009, tot într-o astfel de partidă, împotriva Portugaliei. Scorul a fost 0-0, ceea ce a făcut ca retragerea lui Poom să fie una reușită. Un 0-0 nu pare neapărat o performanță, dar în acest caz a fost, dată fiind diferența de valoare dintre cele două echipe, evident în defavoarea Estoniei.

Am ales să vorbesc despre reprezentantul unei selecționate atît de slab cotate fiindcă, Poom a scris un capitol important și în istoria fotbalului din Premier League, probabil cel mai bun campionat din lume… Mart a ajuns în Anglia în 1994, la 22 de ani, după ce trecuse prin Finlanda (KuPS) și Elveția (Wil). A semnat inițial cu Portsmouth, dar nu a jucat pentru această echipă decît patru meciuri, fiind apoi împrumutat în țara natală, la Flora Tallinn. Derby County l-a cumpărat pe Poom în 1997, iar estonianul a făcut legea timp de cinci ani în poarta “berbecilor”, fiind desemnat în sezonul 1999-2000, cel mai bun jucător al echipei. După ce echipa a retrogradat, goalkeeperul s-a transferat la Sunderland, formație la care a evoluat pînă în 2005.

Poom a strîns peste 200 de meciuri în primele două ligi din Albion, în culorile celor două formații, dar suporterii celor două echipe îl știu cel mai bine pentru un fapt istoric. Pe 20 septembrie 2003, Sunderland se deplasa tocmai pe terenul lui Derby County. Era primul meci al estonianului împotriva fostei sale echipe. Se părea că jocul se va termina 0-0, dar căpitanul gazdelor, Ian Taylor, a deschis scorul în minutul 90. De fapt, ar fi trebuit să fie, în mod normal, unicul gol al partidei, dar la faza imediat următoare, Sunderland are corner. Se execută și oaspeții egalează printr-o lovitură puternică de cap a lui… Poom! Portarul venise în careu și a salvat un punct pentru echipa sa. A fost “cel mai frumos gol înscris de un portar în minutul 90, în primul meci împotriva fostei sale echipe”, după cum a exclamat comentatorul meciului.

Povestea jucătorului baltic nu se oprește însă aici. În 2005, la 33 de ani, el este împrumutat la Arsenal. Fiind al treilea portar, el nu a apărat niciun minut în sezonul 2005-2006, dar chiar și așa a devenit primul fotbalist estonian din istorie, vicecampion al Europei. Arsenal pierduse în acel an finala împotriva Barcelonei, iar Poom a fost în lotul de 25 de oameni cu care “tunarii” au abordat întîlnirea, în ciuda faptului că, nu a luat loc nici măcar pe banca de rezerve. A fost doi ani în lotul lui Arsenal, dar a jucat numai în două meciuri, în care nu a luat gol: 1-0 în Cupa Ligii Angliei, în fața lui Everton, în noiembrie 2006.

Mircea DOMINTE