Erdogan va vizita Rusia la sfirsitul acestei luni pentru discutii cu Putin despre conflictul din Siria

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va vizita Rusia la sfîrşitul acestei luni pentru discuţii cu omologul său rus Vladimir Putin despre conflictul din Nord-Vestul Siriei, unde Moscova şi Ankara sprijină părţi opuse, au anunţat doi oficiali turci, citaţi de Reuters, potrivit agerpres

Turcia sprijină combatanţii care au încercat să-l răstoarne pe Preşedintele Bashar al-Assad, în timp ce Rusia a ajutat la consolidarea puterii lui Assad după un deceniu de conflict.

Ambele părţi s-au plîns de încălcarea unui armistiţiu convenit acum 18 luni în regiunea Idlib din Nord-Vest, ultimul bastion al rebelilor rămas în Siria.

„Principalul punct al agendei este Siria, şi anume Idlib”, a declarat un înalt oficial turc, cu condiţia anonimatului, despre discuţiile planificate în staţiunea rusă Soci. „Condiţiile stabilite în acordul Idlib nu au fost implementate în totalitate”, a adăugat el.

Acordul din Martie 2020 a urmat după săptămîni de lupte care au adus Turcia şi Rusia aproape de conflict şi au provocat strămutarea a aproape un milion de persoane.

„Nu ar trebui să mai fie nici o nouă instabilitate în Siria”, a declarat un alt oficial turc pentru Reuters.

Vizita planificată de două zile a lui Erdogan va urma deplasării sale la Adunarea Generală a ONU la New York săptămîna viitoare, au spus oficialii, fără a preciza datele exacte.

În ciuda susţinerii părţilor opuse atît în conflictul sirian, cît şi în cel libian, Turcia şi Rusia au stabilit o cooperare strînsă în sectoarele apărării, energiei şi turismului.

Turcia, membru al NATO, a cumpărat sistemul rusesc de apărare antiaeriană S-400, conducînd la sancţiuni americane asupra industriei sale de apărare, purtînd de asemenea discuţii cu Rusia pentru cumpărarea unui al doilea lot.

Ambii oficiali turci au spus că acest lucru va fi de asemenea discutat, precum şi proiectele energetice şi turismul.

Ankara şi Moscova au fost rivale în Nagorno-Karabah în timpul luptelor dintre forţele azere şi ale etnicilor armeni anul trecut. În timp ce Rusia a intermediat o încetare a focului între Azerbaidjan sprijinit de Turcia şi Armenia, ea colaborează cu Ankara pentru a o monitoriza.

De asemenea, Turcia a supărat Rusia la începutul acestui an, cînd a vîndut drone turceşti Ucrainei pe fondul tensiunilor asupra regiunii Donbas, şi mai tîrziu Poloniei într-o primă astfel de vînzare către un membru NATO.

Potrivit primului oficial turc citat, atît Nagorno-Karabah, cît şi vînzările de drone ar urma să fie discutate la Soci, în timp ce celălalt înalt oficial a spus că ar putea fi discutată o cooperare ulterioară în domeniul apărării.