Erdogan actioneaza amenintator, Germania riposteaza ca o domnisoara diplomata

Germania şi-a exprimat Luni „îngrijorarea” şi „lipsa de înţelegere” după ce Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat că a ordonat expulzarea a zece ambasadori occidentali, printre care şi ambasadorul german, din cauza apelului lor la eliberarea imediată a opozantului Osman Kavala, relatează AFP.

Subliniind că Berlinul nu a primit încă o „notificare oficială” din partea Ankarei în urma acestui anunţ, purtătorul de cuvînt al Guvernului german, Steffen Seibert, a spus că a luat act „cu îngrijorare şi, de asemenea, cu lipsă de înţelegere” de afirmaţiile Preşedintelui turc.

„Dacă declaraţiile Preşedintelui turc s-ar materializa, ar fi, desigur, o măsură care nu ar fi în concordanţă cu relaţia noastră bilaterală strînsă, dar şi cu faptul că suntem aliaţi în cadrul NATO”, a adăugat Seibert în cadrul unei conferinţe de presă.

Ambasadorii Canadei, Franţei, Finlandei, Danemarcei, Germaniei, Ţărilor de Jos, Noii Zeelande, Norvegiei, Suediei şi SUA au solicitat, pe 18 Octombrie, o „soluţionare corectă şi rapidă a cazului” Osman Kavala, închis de peste patru ani fără proces.

În absenţa unei notificări oficiale de expulzare, „ne aflăm astăzi într-o situaţie oarecum neclară”, a declarat purtătorul de cuvînt al Angelei Merkel, adăugînd că Germania se află într-un „dialog strîns” cu celelalte Capitale vizate de Preşedintele Recep Tayyip Erdogan.

Osman Kavala, editor şi mecena turc în vîrstă de 64 de ani, este acuzat de regimul Preşedintelui Erdogan că a susţinut, în 2013, manifestaţiile antiguvernamentale cunoscute sub numele de Mişcarea Gezi şi că a participat la tentativa de lovitură de stat din 2016.