EDIȚIA A 58-A A FESTIVALULUI INTERNAȚIONAL „MĂRȚIȘOR”

Peste 60 de concerte în capitală și în toată țara

Artiști din Republica Moldova, dar și de peste hotare vor evolua la cea de-a 58-a ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică „Mărţişor”. Ediția din acest an a festivalului va aduce pe scenele capitalei, dar și în alte peste 40 de localități din țară și în cîteva orașe europene colective artistice și interpreți de valoare din Republica Moldova, România, Italia, Grecia, Franța.

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă că, în acest an, Festivalul „Mărțișor” vine cu mai multe noutăți.

„Pentru prima dată, Mărțișor vor ajunge în toate cele 32 de raioane ale țării. De-a lungul lunii martie, în fiecare zi, cu sprijinul Guvernului și al Ministerului Culturii, se vor organiza 43 de concerte în 43 de sate și orașe. Tot pentru prima dată în istoria sa, Festivalul „Mărțișor” va găzdui un spectacol de muzică electronică - „Electric Spring”, la Arena Chișinău, în seara zilei de 1 martie. „Mărțișorul” se reinventează și se extinde, devenind o punte între tradițional și inovator și un liant între generații”, a declarat ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

Astfel, spectatorii sînt invitați la concertele susținute de Baletul Național „Joc”, Formațiile „Noroc”și Trigon, ansamblul Concertino Accordion Band, grupul Art Studio „Repede”, dar și soliștii: Valentina Nafornița, Dumitru Mîțu, Cătălin Josan, Cristina Scarlat, Lilia Istratii, Anastasia Homițcaia, Eugen Negruța, Martina Meola, Petra Pleșca - toți reuniți sub bagheta lui Mihail Agafiţa,prim-dirijor al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”.

În perioada „Mărțișorului”, publicul din Chișinău va putea urmări spectacolul folcloric „De la Iași la Chișinău”, cu participarea Orchestrei de muzică populară „Mugurel” și a Orchestrei „C. Arvinte” din Iași, precum și concertul aniversar „55 ani de la fondarea Orchestrei de Muzică Populară „Folclor”, director artistic și prim-dirijor Petre Neamțu, avîndu-i ca invitați pe interpreții din România: Alexandru Pugna și Alina Mavrodin-Vasiliu.

Palatul Național va găzdui cîteva spectacole extraordinare susținute de Orchestra de muzică populară „Lăutarii”: „Lăutarii tradițional” și „Ne-am unit” - cu „Lăutarii altfel...”, în ritm cu Alex Calancea Band, Cristofor Aldea-Teodorovici Band și Valy Boghean Band. Și tot la Palatul Național, spectatorii vor putea urmări un recital cu Smiley și altul, „Atinge cerul”, cu participarea lui The Urs, Emma și Alina Eremia.

Palatul Republicii va găzdui concertul „Springs of Soul”, cu soliștii Alexandru Croitor (vioară), Emil Croitor (acordeon); un Recital vocal de Cellia Costea (soprano), Grecia, Vasilica Stoiciu-Frunză (pian), România, și Sergiu Mușat (clarinet); Gala lirică „Vivat Verdi”, cu participarea Capelei Corale Academice „Doina”, director artistic și prim-dirijor, Ilona Stepan, a Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, dirijor – Lorenzo Biagi, Italia, și a soliștilor: Carole Sidney Louis (Franța), Diana Gheorghiciuc (România), etc.

La Teatrul de Operă și Balet „Maria Bieșu” vor putea fi admirate spectacolele: „Spărgătorul de nuci”, „Frumoasa din pădurea adormită” și spectacolul coregrafic „În căutarea legendei”, susținut de Baletul Național „Joc”.

La Sala cu Orgă, vor evolua violonistul Ilian Gîrneț și Orchestra Națională de Cameră, dirijor Nicolas Krauze. Tot la Sala cu Orgă va susține un spectacol organistul ceh, Pavel Černy.

Pe 10 martie, la Palatul Național „Nicolae Sulac”, va avea loc spectacolul de închidere a Festivalului „Mărțișor”, cu participarea ansamblului de cîntece și dansuri populare „Fluieraș”, concert dedicat împlinirii a 85 de ani de la nașterea dirijorului Serghei Lunchevici.

În premieră, Mărțișorul va ajunge în acest an și în comunitățile moldovenilor din diasporă. Astfel, în perioada 6 martie – 12 aprilie, conaționalii noștri sînt așteptați la spectacolul Teatrului Național „Mihai Eminescu” „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, în regia lui Alexandru Cozub. Spectacolele Mărțișorului teatral se vor juca în orașele: Cascais (Portugalia), Frankfurt (Germania), Madrid și Santander (Spania), Padova și Milano (Italia), Londra (Regatul Unit al Marii Britanii) și Dublin (Irlanda) și la Bruxelles (Regatul Belgiei).

Sursa: gov.md