DOUA BOMBARDIERE AMERICANE AU SURVOLAT MAREA CHINEI DE SUD

Două bombardiere americane de tip B-52 au survolat porțiuni din Marea Chinei de Sud, au anunțat joi surse oficiale, relatează vineri DPA.

Multe țări din regiune, între care Filipine și Vietnam, neagă revendicările Chinei pentru cea mai mare parte din Marea Chinei de Sud, dar Beijingul a recuperat rapid teren și a extins insulele artificiale pentru a construi aeroporturi, piste și alte edificii.

Armata chineză a contactat cele două bombardiere americane cărora le-a cerut: «îndepărtați-vă de insulele noastre», dar acestea nu s-au conformat cererii, relatează site-ul The Hill care citează un oficial american.

Cele două bombardiere B-52 au zburat în limita perimetrului de 12 mile marine deasupra unor insule artificiale, în apropiere de arhipelagul Spratly, a anunțat oficialul american.

Purtătorul de cuvînt al Pentagonului, Bill Urban, a confirmat zborurile, dar a declarat reporterilor că bombardierele nu au trecut de limita celor 12 mile marine (circa 20 kilometri) din jurul insulelor, în interiorul cărora o țară are suveranitate, cu toate că regula nu se aplică la recife scufundate sau instalații artificiale construite pe ele.

Bombardierele, care și-au efectuat misiunea pe 8-9 noiembrie, au primit două avertismente verbale din partea controlorilor chinezi de la sol, a afirmat Urban citat de media chineze.

În ultimele săptămîni, SUA au trimis două nave de război, între care la bordul uneia s-a aflat ministrul apărării Ashton Carter, în Marea Chinei de Sud. Pentagonul a descris această acțiune drept operațiuni pentru «libertatea de navigație».

Însă Beijingul a calificat aceste navigări în Marea Chinei de Sud — o importantă rută maritimă despre care se crede că este bogată în resurse minerale — ca fiind «ilegale». «Armata americană va continua să zboare, să navigheze și să acționeze oriunde și de cîte ori permite legislația internațională. Marea Chinei de Sud nu este — și nu va fi — o excepție», a precizat comandantul SUA în Pacific, amiralul Harry Harris, în cursul unei vizite la Beijing, la începutul lunii.

Sursa: Agerpres