„DOMNULE PUTIN, VREŢI SĂ ANEXAŢI UCRAINA?” VLADIMIR PUTIN ATACĂ SUA CU PROPRIILE ARME

Vladimir Putin a acordat postului de radio Europe 1 şi postului de televiziune TF1 un interviu în care vorbeşte despre situaţia din Ucraina. Preşedintele rus a justificat anexarea Crimeei de către Rusia, afirmînd că Moscova nu putea permite ca această peninsulă să intre în componenţa NATO, relatează postul public de televiziune Rossia 24.

„Vreau să fie clar şi sincer. Menţineam un dialog cu partenerii noştri - cu europenii şi americanii - folosind doar instrumente diplomatice şi paşnice. Însă la încercările noastre de a continua acest dialog, ei ne-au răspuns prin susţinerea unei lovituri de stat anticonstituţionale în Ucraina. Nu aveam nici o garanţie că Ucraina nu va deveni mîine parte a NATO”, a declarat Putin.

„Să mă scuzaţi, dar noi nu puteam proceda altfel în aceste condiţii, cînd un teritoriu cu o populaţie preponderent de origine rusă risca să ajungă într-o alianţă militară internaţională, deşi locuitorii Crimeei voiau să fie în componenţa Rusiei”, a adăugat el.

Totodată, liderul de la Kremlin a afirmat că „o politică bazată pe expansiune şi cuceriri de teritorii nu are viitor în epoca contemporană”.

El a mai subliniat că destrămarea fostei Uniuni Sovietice a fost o „catastrofă umanitară a secolului XX, ci nu una de tip politic sau ideologic”.

De asemenea, preşedintele rus a declarat că ar vrea ca numele lui să rămînă în istorie şi să fie legat de ameliorarea condiţiilor de viaţă în Rusia.

„Aş vrea să fiu considerat drept un om care a făcut tot de a putut pentru fericirea şi prosperitatea ţării sale, a poporului său”, a spus Putin.

„Dovezi?! Vreau ca Statele Unite să le arate!”

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, cere Statelor Unite să prezinte „dovezi” privind implicarea militară a Rusiei în conflictul separatist din estul Ucrainei.

„Dovezi?! Vreau ca Statele Unite să le arate!”, a afirmat Putin într-un interviu acordat postului de radio Europe 1 şi postului tv TF1.

Statele Unite au anunţat că deţin „dovezi” potrivit cărora Rusia continuă să permită trecerea „combatanţilor” şi „armamentului” în estul Ucrainei.

„Noi am văzut, toată lumea a văzut, cum fostul secretar de Stat american (Colin Powell) a prezentat dovezi referitoare la prezenţa unor arme de distrugere în masă în Irak”, a ironizat Putin, cu aluzie la acuzaţiile nefondate, lansate în 2003 de Statele Unite, pentru a justifica intervenţia militară împotriva lui Saddam Hussein.

„A afirma înseamnă un lucru, iar a prezenta dovezi înseamnă altceva. Vă repet: nu există nic io forţă rusă, nici un militar rus în sud-estul Ucrainei”, a adăugat el.

„Sper că nu vom intra într-o nouă fază a «Războiului Rece»”, a declarat Putin.

De asemenea, liderul rus a dat de înţeles că ia în calcul o eventuală întîlnire cu noul preşedinte ucrainean, Petro Poroşenko, în Franţa, cu ocazia ceremoniilor organizate de Ziua Debarcării.

„Eu nu voi evita pe nimeni”, a declarat Putin într-un interviu acordat postului de radio Europe 1 şi postului tv TF1.

Atac la adresa lui Hillary Clinton: „slabă, niciodată elegantă în declaraţii”. „E mai bine să nu intri într-o dispută cu femeile”

Preşedintele rus Vladimir Putin a ironizat-o pe Hillary Clinton, fostul secretar de Stat american, despre care a afirmat că este o femeie „slabă” şi cu o exprimare lipsită de eleganţă, într-un interviu pentru posturile franceze TF1 şi Europe1, relatează AFP.

Hillary Clinton, care este considerată o pretendentă serioasă la succesiunea lui Barack Obama la Casa Albă, în 2016, declara în martie că Putin caută să „retraseze” frontierele Europei de Est, aşa cum a făcut Adolf Hitler în anii '30.

„E mai bine să nu intri într-o dispută cu femeile. Însă doamna Clinton nu a fost niciodată elegantă în declaraţii. Cu toate acestea, ne-am întîlnit după aceea şi am purtat discuţii cordiale la diferite evenimente internaţionale”, a declarat ironic preşedintele rus, care îşi cultivă imaginea de macho şi care s-a făcut remarcat uneori printr-un limbaj înflorit şi formule-şoc.

"Atunci cînd oamenii depăşesc limitele o fac nu pentru că sînt prea puternici, ci pentru că sînt prea slabi. Dar poate că slăbiciunea nu este cea mai rea dintre caracteristici pentru o femeie”, a continuat el zîmbind.

„Cînd aud asemenea declaraţii mă gîndesc că cei care le fac nu au nici un argument de valorificat. În ceea ce priveşte politica americană, este clar că Statele Unite continuă politica cea mai agresivă şi mai dură, pentru a-şi apăra interesele”, a subliniat preşedintele rus.

(După Mediafax)