DODON CONTRA UE

Vrea denunţarea Acordului cu Uniunea Europeană

Într-un comunicat al socialiştilor lui Igor Dodon se afirmă că „Aşa numita guvernare „pro-europeană”, ignorînd opinia poporului, a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, consecinţele căruia au fost deja simţite de mii de fermieri, precum şi de zeci de mii de persoane implicate în domeniul agriculturii, se spune într-un comunicat al socialiştilor moldoveni. Tot acolo se mai menţionează: „Prejudiciul suportat de economie este cifrat la sute de milioane lei. Acţiunile autorităţilor au pus în pericol peste 700 mii de cetăţeni ai Moldovei care, temporar, trăiesc sau lucrează în Rusia, precum şi milioane de cetăţeni din interiorul ţării, pe care îi poate aştepta o criză energetică din cauza lipsei unui nou Contract de livrare a agenţilor energetici. Eventualele consecinţe vor lovi drastic în fiecare familie”.

Potrivit comunicatului PSRM „Toate sondajele de opinie indică asupra faptului că majoritatea populaţiei ţării se pronunţă pentru vectorul euroasiatic şi consideră că ţara merge într-o direcţie greşită. Nivelul de încredere faţă de autorităţile oficiale este extrem de redus”.

În acelaşi context, Igor Dodon a declarat la conferinţa de presă de luni, 1 septembrie, că „În pofida presiunilor fără precedent din partea autorităţilor, socialiştii au indicat în repetate rînduri că vor continua lupta pentru ideile promovate şi vor tinde spre obiectivele desemnate”. Socialiştii mai afirmă că începînd cu primăvara acestui an, au reuşit să colecteze peste un milion de semnături în sprijinul aderării Moldovei la Uniunea Vamală. Doar în ultimile două luni au fost organizate adunări ale cetăţenilor şi adoptată Declaraţia „Pentru Uniunea Vamală” în peste 550 de localităţi ale ţării.

În legătură cu cele declarate, Partidul Socialiştilor îşi propune să întreprindă în zilele următoare o serie de acţiuni, între care denunţarea Acordului cu UE este prioritatea numărul unu pentru societatea moldovenească.

În cadrul primei şedinţe a Parlamentului din sesiunea de toamnă, Partidul Socialiştilor va readuce în agenda de lucru a legislativului proiectul de lege privind denunţarea Acordului cu Uniunea Europeană. În contextul respectiv, Partidul Socialiştilor cere demisia imediată a Guvernului. Socialiştii declară cu toată responsabilitatea că cei vinovaţi de fărădelegile actuale vor răspunde în faţa poporului în strictă conformitate cu legislaţia în vigoare. Despăgubirile pentru pierderile suportate de Moldova va trebui să le suporte fiecare reprezentant al conducerii antipopulare.

De asemeni, Partidul Socialiştilor avertizează autorităţile oficiale că, în cazul în care, pînă la 14 septembrie, nu vor fi întreprinse măsuri din partea guvernării vizavi de denunţarea Acordului cu UE sau dacă nu va iniţia subiectul privind organizarea unui referendum naţional, socialiştii vor declara mobilizarea naţională a societăţii şi a unei serii de acţiuni în acest sens. Acţiunile de protest de amploare vor demara sub lozinca „Pentru Moldova în Uniunea Vamală”, pe care socialiştii le vor organiza duminica, 14 septembrie. Principala cerinţă o constituie denunţarea imediată a Acordului cu Uniunea Europeană.

Socialiştii mai afirmă că au pregătit un program social-economic anti-criză de dezvoltare a Moldovei iar Prezentarea oficială a programului, la care vor participa experţi cu renume din Moldova, Rusia şi UE, va avea loc la 19 septembrie.

Totodată, în comunicat se subliniază că Socialiștii vor apăra statalitatea Republicii Moldova prin toate metodele legale.