DIASPORA N-A VRUT DE-RUSIFICAREA MOLDOVEI

Asistență și orientare proeuropeană, dar deprinderi după modelul socialiștilor

Autor: Mihai CONȚIU

Integrarea europeană nu presupune doar lupta cu corupția (corupție este peste tot în lume!), reforma instituțiilor de Drept, adaptări legislative, reforme politice, democratizarea societății, libertăți democratice etc., ci și civilizarea tuturor cetățenilor care trebuie să fie conștienți că au obligația morală să se ”igienizeze social” în toate formele lor de comportament relațional în raport cu societatea și Statul.

În urmă cu vreo două săptămîni, am întîlnit, la Viena, o pereche de moldoveni stabiliți în Austria de două decenii. Au posturi importante, bine plătite și trăiesc în consecință. Mi-au spus că își vizitează părinții și rudele din Republica Moldova o dată la un an sau doi, în funcție de program. I-am întrebat cum procedează ei ca să-și convingă părinții, rudele și prietenii rămași în Moldova că Europa este viitorul necesar al Țării lor, nu Rusia înapoiată civilizator, barbară și agresivă. ”Păi le trimitem bani, le cumpărăm cadouri, ei văd cît de bine o ducem noi…, în rest, ei sunt cu realitățile lor de acolo, noi cu ale noastre…!”, mi-a răspuns femeia, încuviințată și de partenerul ei. Să reținem că este vorba despre doi tineri educați, expertizați în domeniile lor și bine integrați în civilizația europeană din Austria, dar care reprezintă și diaspora moldovenească!

Ca ei, sunt cu sutele de mii prin Europa, SUA ori Canada și se manifestă ca diasporă moldovenească numai la alegeri. Cam toți moldovenii din diaspora occidentală spun, în preajma alegerilor generale și prezidențiale, că votează doar acele partide politice moldovenești cu aspirații europene, dar ei, în sine, nu-s capabili să aducă Europa, cu toate principiile și aspirațiile comunitare, și în conștiința și inimile părinților, copiilor, rudelor și prietenilor din Țară. Diasporei moldovenești din Rusia îi reușește de minune să-și convingă părinții și rudele că Rusia este șansa Republicii Moldova.

Dacă această diasporă moldovenească din Occident ar fi fost responsabilă, dacă și-ar fi dorit cu adevărat europenizarea Țării, acest lucru se întîmpla de mult timp. Diaspora ar fi trebuit să fie dirijorul numărul unu în de-rusificarea Moldovei.

E greu de făcut o statistică, dar nu există localitate din Republica Moldova care să nu aibă un număr copleșitor de oameni plecați în Europa, America, Canada și alte Țări democrate. Obligația elementară față de familiile și rudele lor rămase acasă, față, în ultimă instanță, de Țara lor, de viitorul ei, era să-și europenizeze permanent părinții, copiii lăsați în seama lor, rudele și prietenii. Dacă vorbim despre o diasporă conștientă, acest lucru este extrem de simplu – existînd posibilitatea unor comunicări libere la orice oră din zi și din noapte, atunci toți cei plecați ar fi trebuit să le picure celor de acasă, ca un drog, avantajele europenizării Țării, plecînd de la privilegiile de care se bucură ei în urma unei munci cinstite într-o lume liberă, democratică și prosperă, așa cum trebuie să devină și Republica Moldova.

Mulți din această diasporă știu că cei rămași în Țară beneficiază de venituri ciupite din diferite activități improvizate, unele la limita legii, pe principiul ”ne descurcăm noi”, că primesc ”răsplată” dacă-l votează pe ”cutare” și tot așa. Cu toate acestea, ei, cei din diasporă, nu încearcă să-i convingă pe ai lor de acasă că pentru ca ei și Țara să prospere este nevoie de reguli care trebuie respectate.

Ofer un exemplu elementar, plecînd de la o sesizare a PSRM depusă la Curtea Constituțională, pe 18.X., privind legalitatea anulării activității în bază de ”patentă”! Sunt absolut sigur că mulți dintre cei care protestează împotriva anulării activității în bază de ”patentă” au fii, fiice ori alte rude care trăiesc în Occident. Ei bine, nici ei nu i-au întrebat poate pe copiii lor plecați cît de ”europeană” este această ”patentă”, dar nici copiii nu au catadicsit să le explice că acest tip de activitate este depășit, evaziv în raportul cîștiguri-taxe pe venit, dar nici că nu poți intra în UE cu un astfel de tip de comerț bazat pe șmecherii.

Am mai scris, în urmă cu mulți ani, despre acest tip de activitate, cînd, atunci, acești negustori vindeau, în bază de ”patentă”, inclusiv electrocasnice. Acum nu mai știu ce vînd, dar e cert că avem de-a face cu un soi de comerț în care sunt eludate/ocolite taxele de Stat, iar asta pentru că acești negustori nu eliberează bonuri fiscale.

În urmă cu cîțiva ani, aflîndu-mă pe o insulă grecească, am intrat într-o mică piață întîlnită în cale, de unde am cumpărat un măr și o banană cu cardul, iar vînzătorul mi-a dat bon fiscal. Cineva ar putea spune: ”Ei, în insule se mai poate și altfel!” Nu-i deloc adevărat pentru că acele insule sunt UE în care se respectă reguli!

Revenim la sesizarea PSRM amintită! Aceasta a fost depusă la inițiativa socialiștilor Pavel Voicu și Maxim Moroșan. Ultimul, Moroșan, candidat socialist la funcția de primar al municipiului Bălți, spune că, împreună cu Voicu, s-au întîlnit cu mici antreprenori deținători de patente, ce activează în piețele din municipiul Bălți. ”Am fost rugați cu lacrimi în ochi să intervenim, să-i ajutăm să nu fie anulată patenta. Micii antreprenori din toată țara abia de fac față prețurilor, iar decizia guvernării de a anula patenta îi lovește extrem de dur”, a spus Maxim Moroșan.

Dacă vă amintiți bine, întotdeauna deținătorii de ”patentă” au fost protejați de către comuniști și socialiști, asta însemnînd că sunt și votanții lor pro-ruși, mai ales cînd vorbim despre Bălți. Astfel de votanți cu ”patentă” sunt cam peste tot în Moldova. Ei nu au nici o treabă cu legalitatea, civilizația și regulile europene, ci cu haosul comercial de tip rusesc.

Închei prin a vă spune că ”patentarii” și toți ceilalți votanți ai politicienilor filoruși din Moldova îmi amintesc de o epigramă a celebrului epigramist român Păstorel Teodoreanu pe care i-a adresat-o lui Mihail Sadoveanu. Marele prozator Sadoveanu, ca om, a fost de o ticăloșie cumplită doar ca să aibă parte de confort personal boieresc. A fost mason, a fost regalist, a fost… de toate, dar după ce rușii au impus comunismul în România, Sadoveanu a devenit unul dintre cei mai activi comuniști rusofili.

Față de noua lui opțiune curvească. Păstorel Teodoreanu, care era și finul de cununie al marelui prozator, i-a dedicat următoarea epigramă: ”Sadoveanu filorus/ Stă cu curul la Apus,/ Ca s-arate Apusului/ Care-i fața rusului/.

Cam asta fac și votanții moldoveni rusofili!