DESPRE SISTEMUL DE VALORI AL MOSCOVEI SI… DE CE ESTE IMPORTANT CA OCCIDENTUL SA-L INTELEAGA

O analiză a sistemului de valori morale din Rusia, a relaţiilor dintre stat şi culte, ar ajuta Occidentul să înţeleagă mai bine cum acţionează Moscova.

Sistemul de valori morale din Rusia, în special aplicarea lui în politica externă, se deosebeşte cardinal de cel occidental.

Rusia post-sovietică nu are o ideologie dominantă, însă consideră că anumite valori, acceptate de ea ca mod de comportament, sînt mai aproape ca spirit de o ordine mondială în comparaţie cu altele.

Valorile concrete pe care Rusia le consideră benefice pentru ordinea mondială sînt caracteristice pentru cele patru religii tradiţionale ale ei: creştinismul, iudaismul, islamul şi budismul. Conlucrarea lor confortabilă cu statul, consideră Moscova, indică asupra faptului că religia nu trebuie să fie obligatoriu sursă de conflict în lumea modernă. Această viziune a Rusiei aduce la tensionări cu Occidentul pe cîteva dimensiuni.

Prima ţine de caracterul ordinii mondiale. Occidentul consideră că politica externă o reflectă pe cea internă. Prin urmare, consideră Occidentul, democraţiile nu luptă una cu alta. Aşadar, cînd Statele Unite şi partenerii acţionează împreună, consideră că nu mai este nevoie de mandatul ONU. Un astfel de punct de vedere provoacă tensiuni mari între Rusia şi Occident.

O altă dimensiune ţine de diminuarea rolului de arbitru moral al religiilor tradiţionale din Occident. Iar Biserica ortodoxă rusă conlucrează foarte strîns cu statul. Deseori anume ea acordă sprijin moral şi intelectual politicii externe a Rusiei. Biserica rusă promovează acel sistem de valori care este propriu politicii externe a Moscovei.

Patriarhia rusă promovează acest sistem de valori pentru că este convinsă, că edificarea unei ordine mondiale benefice ei o va ajuta să-şi ducă la capăt misiunea sfîntă: salvarea sufletelor omeneşti, salvarea tuturor culturilor creştine şi salvarea omenirii întregi.

Acum trăsăturile etice ale conflictului dintre Rusia şi Occident sînt evidente. Rusia se opune aplicării unui singur standard de valori culturale drept model de comportament internaţional. Mulţi din Occident susţin că valorile lor sînt universale. Rusia consideră o astfel de viziune drept unilaterală şi optează pentru crearea unei lumi multipolare, bazată pe multitudinea culturilor, ca alternativă optimală.

Sursa: "The National Interest", SUA