CUTREMUR CU MAGNITUDINEA DE 8,2 ÎN CHILE. CINCI PERSOANE AU MURIT

Un cutremur cu magnitudine de 8,2 a zguduit marţi seară nordul Chile, determinînd Serviciul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă să ordone evacuarea coastelor de nord ale ţării din cauza unui risc de tsunami. Autorităţile au emis alertă de tsunami în Chile, Ecuador, Peru şi Honduras. Preşedintele chilian Michelle Bachelet a decretat stare de catastrofă naturală în regiunile Arica şi Tarapacan.

Cel puţin cinci persoane au murit în urma cutremurului, a anunţat ministrul chilian de Interne, Rodrigo Peñalillo, citat de AFP. "Anunţ cu tristeţe moartea a cinci persoane, patru bărbaţi şi o femeie, la Iquique şi Alto Hospicio, victime ale unei crize cardiace sau zdrobite sub dărîmături", a declarat ministrul.

Cutremurul s-a produs la ora locală 20.46 (miercuri, 02.46 ora Moldovei), la aproximativ 89 de kilometri sud-vest de Cuya, la o adîncime de 46,4 kilometri, potrivit Centrului seismologic naţional al Universităţii din Chile.

Centrul american pentru Studii Geologice a anunţat de asemenea producerea unui cutremur cu magnitudine de 8. Alerta de tsunami ar viza alte două ţări, şi anume Ecuador şi Peru, potrivit Centrului american.

"Vom fi atenţi la coastele noastre şi ne pregătim", a anunţat preşedintele Ecuadorului, Rafael Coreea, pe contul său de Twitter. O alertă de tsunami a fost declanşată pentru coasta de sud a statului Peru, a anunţat marţi seara Marina peruviană. "Este o alertă pentru care luăm toate măsurile de precauţie", a anunţat pentru AFP comandantul Marinei de Război, Colbert Ruiz. Potrivit Centrului de alertă pentru tsunami din Pacific, cu sediul în Hawaii, cutremurul a provocat valuri de 2,11 metri.

Sursa: Mediafax