CÎŞTIG SURPRIZĂ ÎN URMA CONFLICTULUI DIN UCRAINA

Investitorii abandonează Rusia pentru alte ţări, printre care şi România

România, Turcia, Columbia, Ungaria şi Brazilia sînt printre ţările alese de investitorii care au renunţat la obligaţiunile ruseşti, se arată într-o analiză publicată Vineri, 2 Mai, de Wall Street Journal, citată de Agerpres.

„Vînzarea activelor din Rusia a fost considerabilă şi banii au fost reciclaţi în alte locuri”, a explicat Jim Craige, director de portofoliu la Stone Harbor, care gestionează active de 62 miliarde de dolari. Acesta a adăugat că randamentele obligaţiunilor ruseşti au urcat în ultima săptămînă cu 45 puncte de bază, indicînd că preţurile sînt în scădere. În contrast, randamentele obligaţiunilor româneşti au scăzut cu 17 puncte de bază în ultima săptămînă.

Se pare că alte pieţe de frontieră sînt ignorate de investitori. Preţurile bondurilor în ţări ca Pakistan, Angola şi Tanzania au scăzut în ultima lună. „Unele din pieţele mai mici, inclusiv Belarus, Ecuador şi Ghana, au fost afectate săptămîna trecută de procesul de sell off – vînzare a unei unităţi neprofitabile la un preţ redus. Dar, pe ansamblu, nu au fost tranzacţii extinse pe pieţele de frontieră deoarece investitorii par să aştepte rezolvarea crizei din Ucraina”, susţine Jim Craige.