Consilierul economic al lui Trump: UE are nevoie de o agenda pro-crestere, nu de relaxare monetara
Uniunea Europeană are nevoie de o agendă pro-creştere şi nu de mai multă relaxare monetară, pentru a scoate economia din stagnare, a afirmat Vineri consilierul economic al Casei Albe Larry Kudlow, transmite Reuters, potrivit news. ro. ”Nu cred, aceasta este părerea mea, că mai multe lichidităţi şi mai multă relaxare monetară va face acest lucru. Europa are nevoie de o agendă pro-creştere dacă doreşte să normalizeze dobînzile. Oferirea de mai mulţi bani nu este o soluţie”, a declarat Kudlow la Fox Business. El a adăugat că va transmite acest mesaj la viitoarele întîlniri ale liderilor economiilor din G7, care vor avea loc în această lună.
Banca Centrală Europeană (BCE) a menţinut dobînda de refinanţare la nivelul zero, la şedinţa de politică monetară de săptămîna trecută, în timp ce preşedintele instituţiei, Mario Draghi, a spus că reprezentanţii băncii pregătesc un program de stimulare care ar putea fi implementat în Septembrie.
Nivelul relativ scăzut al dobînzilor din Europa, comparativ cu costurile de împrumut din Statele Unite, a fost un factor al solidităţii dolarului în raport cu euro.
”L-aţi auzit pe Preşedintele Trump vorbind despre acest lucru. Nu îi place ideea că Europa, cu voie sau fără voie, manipulează euro spre scădere”, a arătat Kudlow.
În opinia consilierului, Europa trebuie să reducă dobînzile. “Trebuie să reducă dobînzile. Trebuie să reducă reglementările. Trebuie să aibă o energie orientată mai mult către piaţă. Trebuie să reducă barierele comerciale. Este foarte important”, a spus Kudlow referitor la Europa.
Trump a criticat în repetate rînduri Rezerva Federală pentru că a acţionat prea timid pentru a susţine economia americană, pe fondul relaxării monetare efectuate de alte bănci centrale, plîngîndu-se că puterea prea mare a dolarului afectează exporturile americane.
După ce Fed a decis reducerea dobînzilor la o şedinţă de politică monetară de două zile încheiată Miercuri, Trump l-a criticat pe preşedintele băncii centrale, Jerome Pell, pentru că a sugerat că instituţia nu va efectua o serie de măsuri de relaxare a politicii monetare.