CONFLICTUL DIN UCRAINA A AMÎNAT VIZITA LA MOSCOVA (PAPA FRANCISC)

Conflictul din Ucraina a amînat o vizită în capitala Rusiei, avută în vedere de patriarhul ortodox al Moscovei şi Vatican, a făcut cunoscut duminică Papa Francisc în cursul unei conferinţe de presă organizate în avionul cu care se întorcea din Turcia la Roma, scrie AFP.

Întrebat în legătură cu relaţiile dintre Patriarhia Moscovei şi Sfîntul Scaun, papa a afirmat că patriarhul Chiril s-a arătat în principiu de acord cu vizita.

"I-am făcut cunoscută dorinţa de a ne întîlni, a povestit Suveranul Pontif. I-am spus: mă chemi şi eu vin. Avea şi el aceeaşi dorinţă. Însă în ultimele luni, cu problema războiului (din Ucraina), săracul nefericit a avut atîtea probleme, încît călătoria şi întîlnirea cu papa au trecut pe planul secund".

Papa Francisc s-a referit critic la "uniatism", care încurajează diferitele biserici din Răsărit să îşi abandoneze autonomia şi să se unească cu Roma — urmînd exemplul Bisericii greco-catolice ucrainene "unite" rămasă sub ascultarea Vaticanului în pofida persecuţiilor.

"Bisericile răsăritene au dreptul să existe. Dar uniatismul este un cuvînt dintr-o altă epocă. Trebuie să găsim o altă cale", a spus Sfîntul Părinte.

"Uniaţii" se opun în Ucraina bisericilor ortodoxe care îşi păstrează autonomia în raport cu Roma.

Papa s-a mai referit la conflictele dintre teologii ortodocşi şi cei catolici cu privire la subiectele în dispută, cum este fixarea datei Paştilor. "Cu grupurile conservatoare trebuie să discuţi, să fii respectuos. Trebuie răbdare, blîndeţe şi dialog", a subliniat el.

Suveranul Pontif a fost întrebat în legătură cu dificultăţile evidente dintre Patriarhia Moscovei şi Vatican. Apropierea dintre Papa Francisc şi Patriarhul ecumenic al Constantinopolului Bartolomeu nu este pe placul Patriarhiei Moscovei care revendică cel mai mare număr de credincioşi ortodocşi, 130 de milioane din totalul de 300 de milioane.

Sursa: Agerpres