CONFLICTUL DIN FÎŞIA GAZA: ISRAELUL A EFECTUAT 210 RAIDURI AERIENE ÎN 24 DE ORE. 194 DE RACHETE, LANSATE DIN FÎŞIA GAZA CĂTRE SUDUL ISRAELULUI

Aviaţia israeliană a efectuat 210 raiduri în 24 de ore în Fîşia Gaza, dintre care 50 pe timpul nopţii de joi spre vineri, împotriva unor obiective care au legătură cu mişcarea islamistă Hamas ce controlează teritoriul, a anunţat un purtător de cuvînt militar.

Aviaţia israeliană a efectuat 210 raiduri în 24 de ore în Fîşia Gaza, dintre care 50 pe timpul nopţii de joi spre vineri, împotriva unor obiective care au legătură cu mişcarea islamistă Hamas ce controlează teritoriul, a anunţat un purtător de cuvînt militar, citat de AFP.

Printre ţintele vizate figurează 81 de instalaţii pentru lansarea rachetelor, tuneluri, posturi de control şi de comandă ale Hamas, precum şi birouri ale unor instituţii guvernamentale ale Hamas, a precizat purtătorul de cuvînt.

Un fotograf al AFP a văzut mai multe vapoare în flăcări în portul Gaza, în special "Gaza Ark", o navă de pescuit mare care aparţine unei organizaţii internaţionale propalestiniene şi care urma să încerce să spargă blocada maritimă israeliană.

În plus, în cursul aceleiaşi perioade, 194 de rachete au fost lansate din Fîşia Gaza către sudul Israelului, dintre care 43 au fost distruse în zbor de sistemul de interceptare a rachetelor Iron Dome.

În ultimele 24 de ore au fost distruse 21 de case sau clădiri în care locuiau oficiali ai Hamas.

Purtătorul de cuvînt militar a subliniat că locuitorii au primit ordin de evacuare a zonelor înainte de atacurile israeliene.

"În casele vizate, unele camere erau folosite pentru locuit, în timp ce altele pentru coordonarea tirurilor de rachetă", a afirmat purtătorul de cuvînt.

În plus, purtătorul de cuvînt a anunţat că pregătirile pentru o operaţiune terestră continuă. Potrivit lui, 33.000 de rezervişti au fost mobilizaţi pentru înlocuirea militarilor îm regiunile militare Nord şi Centru pentru ca aceştia să poată fi mobilizaţi în apropiere de Fîşia Gaza.

"În total, vom dispune de trei brigăzi de infanterie în apropiere de Gaza şi una sau două brigăzi suplimentare vor fi mobilizate în zilele următoare", a precizat purtătorul de cuvînt.

Un fotograf al AFP a văzut o importantă concentrare de tunuri de artilerie israeliene în apropierea enclavei palestiniene.

Vineri dimineaţa, două raiduri au provocat moartea a şase persoane, între care o femeie, la Gaza, potrivit serviciilor medicale palestiniene.

În plus, o rachetă a explodat într-o benzinărie din oraşul Ashdod, la 30 de kilometri de Fîşia Gaza, în sudul Israelului, rănind mai multe persoane, potrivit postului de radio. (Mediafax)