CIT DE APROAPE E PUTIN DE DEZBINAREA NATO?

În situaţia creată Putin poate pur şi simplu să contempleze cum NATO se distruge din interior. El îi obligă pe membrii Alianţei să colaboreze, bunăoară, pentru apărarea Turciei, sau în lupta împotriva Statului Islamic. Însă mai mulţi membri NATO nu pot colabora între ei din cauza conducerii slabe americane, iar majoritatea lor nu au resursele necesare pentru a se implica într-un joc de proporţii.

Cearta dintre Rusia şi Turcia ne pune în faţa a mai multor întrebări, care ţin de viitorul NATO. Sînt gata membrii NATO să apere Turcia? Sau ei aşteaptă ca tot lucrul să-l facă avioanele de luptă americane?

Ţinînd cont de experienţa din Iraq, ani1 1990, precum şi de cea din Kosovo din 1995, ne putem aştepta ca întreaga povară s-o poarte avioanele de vînătoare ale SUA şi Marii Britanii.

Putin înţelege acest lucru şi va impune NATO să acţioneze. Acum el afirmă că SUA erau la curent cu intenţia Turciei de a doborî avionul rus. Pe de altă parte, Turcia roagă Moscova „să nu se joace cu focul”.

Cine poate spune exact cum s-a întîmplat totul? Acum nu mai are importanţă: avionul e doborît, pilotul e mort, iar Putin s-a ales cu încă o oportunitate de a lovi în NATO. Cu atît mai mult, cu cît el demult urmăreşte să scadă potenţialul şi importanţa NATO.

Expertul Stephen Covington afirmă că „autorităţile ruse vor să vadă o Europă în care nu există alianţe strategice, organizaţii multinaţionale, nici axa trans-atlantică SUA-Europa, care nivelează priorităţile naţionale” .

Cum va contribui Putin la dezbinarea NATO? Nicicum. El pur şi simplu va contempla cum Alianţa se va distruge din interior. În momentul de faţă NATO seamănă cu o echipă de baseball în care doar doi jucători sînt capabili, iar restul – doar să urmărească meciul de pe loc.

Putin este un tactician excelent, el consideră că Obama e slab, iar Occidentul – şi mai slab. El mizează pe victorie, pentru că partea adversă pur şi simplu nu vrea să lupte!

După American Thinker, Silvio Canto, Jr.