CINE SINT JUDECATORII CARE AU DECLARAT ILEGAL NOUL GUVERN DE LA CHISINAU
Curtea Constituțională a declarat neconstituțională alegerea conducerii Parlamentului R. Moldova și votarea noului Guvern, iar ulterior, a instituit interimatul funcției de președinte, după ce, în prealabil, a decis că termenul limită în care putea fi votat un nou Guvern era 7 iunie 2019, nu 9 iunie, așa cum se menționa anterior în spațiul public.
Vă prezentăm, mai jos, cine sînt cei șase judecători ai CC și cum au ajuns aceștia în funcții.
Mihai Poalelungi, președintele CC. A fost numit în funcţia de judecător al Curţii Constituţionale prin Hotărîrea Consiliului Superior al Magistraturii din 6 martie 2018, fiind la primul său mandat. La scurt timp a fost ales în funcția de Președinte al Curții Constituționale prin Decizia Plenului Curții Constituționale din 16 martie 2018. Poalelungi a fost singurul candidat la funcția de judecător, iar ulterior de președinte al CC. El a fost anterior președinte al Curții Supreme de Justiție și a fost învinuit de mai multe ori de afiliere și subordonare Partidului Democrat din Moldova.
Aurel Băieșu, judecător CC. A fost numit în funcţia de judecător al Curţii Constituţionale prin Hotărîrea Parlamentuludin 5 aprilie 2013, fiind la primul său mandat. Anterior, a fost deputat pe listele PDM. Mai exact, în perioada 2009-2010 a fost deputat în Parlamentul R. Moldova, vicepreşedinte al Comisiei parlamentare juridice, numiri şi imunităţi (august 2009 – decembrie 2010). Ulterior a fost consilier în domeniul juridic al Preşedintelui interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu, care era atunci și președinte al PDM (aprilie 2011 – ianuarie 2012). La scurt timp, înainte să fie desemnat la Curtea Constituțională, a fost detașat în funcția de ambasador al Republicii Moldova în Republica Italiană (ianuarie 2012 – aprilie 2013).
Raisa Apolschii, judecător CC. A fost numită în funcţia de judecător al Curţii Constituţionale prin Hotărîrea Parlamentului din 14 decembrie 2018, fiind la primul său mandat. Ea a ajuns în funcție direct din Parlament, acolo unde era deputat pe listele PDM și președintele Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului. Apolschi a fost nașa de cununie a liderului PDM, Vladimir Plahotniuc. Ea a fost deputată PDM în perioada 2010-2018.
Artur Reșetnicov, judecător CC. A fost numit în funcţia de judecător al Curţii Constituţionale prin Hotărîrea Guvernului din 12 decembrie 2018, fiind la primul său mandat. Și el a ajuns la CC direct din Parlament unde era deputat PDM. A ajuns deputat PDM în 2017, cînd a părăsit, alături de alți 13 colegi, fracțiunea PCRM. Reșetetnicov a reprezentat PCRM în perioada 2010-2017.
Corneliu Gurin, judecător CC. A fost numit în funcţia de judecător al Curţii Constituţionale prin Hotărîrea Consiliului Superior al Magistraturii din 11 decembrie 2018, fiind la primul său mandat. Gurin a fost desemnat de CSM deși nu a fost niciodată judecător. El a deținut funcția de 2013-2016 – Procuror General al R. Moldova și de membru (din oficiu) al Consiliului Superior al Procurorilor și Consiliului Superior al Magistraturii. Gurin a fost procuror general în perioada fraudei bancare și în perioada mandatului, la fel ca și în cazul lui Mihai Poalelungi, a fost învinuit de mai multe ori de afiliere și subordonare Partidului Democrat din Moldova.
Veaceslav Zaporojan, judecător CC. A fost numit în funcţia de judecător al Curţii Constituţionale prin Hotărîrea Guvernului condus de democratul Pavel Filip din 6 iulie 2016, fiind la primul său mandat. Anterior a activat în calitate de expert în cadrul Programului Naţiunilor Unite pentru Democraţie, Proiectul „Susţinere în implementarea Planului naţional de acţiuni în domeniul drepturilor omului în Republica Moldova” (2005-2008), expert al Comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea cauzelor şi consecinţelor evenimentelor de după 5 aprilie 2009 (2009-2010); arbitru supleant al Curții Internaționale de Arbitraj și Conciliere din Geneva pe lîngă OSCE (2004-2010)
Sursa: noi.md