CIA A INCEPUT PUBLICAREA MEMORIILOR CU INFORMATII ULTRASECRETE OFERITE FOSTILOR PRESEDINTI AMERICANI

CIA a început publicarea aşa-numitelor «memorii zilnice către preşedinte», rapoarte scurte cu informaţii ultrasecrete pregătite special pentru liderul de la Casa Albă, începînd cu cele pentru preşedinţii John F. Kennedy şi Lyndon B. Johnson.

Aceste memorii de cîteva pagini - aşa numitele "The President’s Daily Brief" - reprezintă unul dintre simbolurile puterii preşedintelui american.

Ele sînt publicate în conformitate cu eforturile de transparenţă privind funcţionarea administraţiei dorită de preşedintele Barack Obama, a explicat directorul CIA, într-un discurs publicat pe site-ul agenţiei.

Memoriile zilnice au început să fie redactate de către CIA pentru preşedintele Kennedy, care a constatat la începutul mandatului său că nu are cunoştinţă de informaţii importante ale serviciilor secrete.

Ele "rezumă în cîteva pagini toate informaţiile care merită atenţia preşedintelui", potrivit lui Brennan.

Tradiţia, îmbunătăţită şi adaptată de fiecare preşedinte, este neîntreruptă de atunci, Obama avînd acces la astfel de informaţii pe un iPad, a adăugat şeful CIA.

În opinia lui Brennan, publicarea unor astfel de documente este de asemenea ocazia de a arăta marelui public rolul crucial jucat de CIA în informarea preşedintelui, în momente precum criza din Cuba sau Războiul din Vietnam, de exemplu.

CIA a avut «curajul intelectual» de a produce o descriere "mai ameninţătoare, şi aşa cum au dovedit-o evenimentele, mai exactă" a situaţiei din Vietnam, iritîndu-i pe unii consilieri de la Casa Albă şi riscînd uneori să dezamăgească un preşedinte care voia să creadă într-o îmbunătăţire a situaţiei, a subliniat Brennan.

"În 2015, CIA continuă să descrie lumea aşa cum o vede", a adăugat el.

Cele circa 2.500 de memorii către preşedinţii Kennedy şi Johnson sînt publicate pe site-ul CIA. Unele părţi sînt totuşi în continuare secrete, nefiind declasificate încă.

Cele 2.000 de memorii către preşedinţii Richard Nixon şi Gerald Ford vor fi publicate anul viitor, potrivit lui Brennan, care nu a precizat cînd ar putea fi dezvăluite memoriile către următorii preşedinţi. "Procesul va continua", s-a limitat el a spune.

Sursa: Agerpres