CANDIDAŢII PDM PENTRU ALEGERILE PARLAMENTARE VOR FI ALEŞI DE CĂTRE CETĂŢENI

Candidaţii Partidului Democrat din Moldova pentru alegerile parlamentare din acest an vor fi aleşi de către cetăţeni. Anunţul a fost făcut de către liderul PDM, Marian Lupu, astăzi, 3 septembrie, la un briefing de presă. Decizia de lansare a campaniei „Tu alegi candidatul” a fost luată la şedinţa Consiliului Executiv Politic al PDM.

„PDM va promova în continuare oameni care reprezintă întreaga societate moldovenească, oameni care, devenind parlamentari, vor putea să facă multe lucruri bune şi frumoase pentru cetăţenii ţării. Este important ca aceşti oameni să fie evaluaţi de către cetăţeni şi de către politicieni, de colegii lor. Şi acest lucru se poate întîmpla. Cetăţenii vor fi cei care vor alege anume cine va face parte din lista electorală a PDM”, a declarat Marian Lupu.

Potrivit liderului democrat, este pentru prima dată în Moldova cînd un partid oferă dreptul cetăţenilor să aleagă candidaţii pentru Parlament. Pentru a face alegerea, membrii şi simpatizanţii PDM din toată ţara sînt aşteptaţi în ziua de 28 septembrie la urnele de vot care vor fi organizate în organizaţiile teritoriale ale formaţiunii. Lista organizaţiilor teritoriale poate fi găsită pe siteul partidului.

„Lista electorală a partidului va fi stabilită nu în coridoarele sediului central al partidului, ci la urne, ca urmare a rezultatului votului membrilor şi simpatizanţilor din toată ţara. Pe această cale, PDM aduce noutatea şi schimbarea pe arena politică din Republica Moldova”, a subliniat Marian Lupu. Politicianul a mai spus că pînă acum clasa politică nu a ascultat dorinţa exprimată de către cetăţenii care au vrut să aleagă deputaţii în Parlament de o manieră directă. Politicianul s-a referit la proiectul de lege privind sistemul de vot uninominal, care nu a fost susţinut de către Parlament.

Marian Lupu a spus că, din acest considerent, PDM începe din interior această reformă şi respectă ceea ce au cerut oamenii. „Chem toţi membrii PDM, simpatizanţii, prietenii să participe activ la acest exerciţiu de vot deschis. Noi am decis să nu mai amînăm aplicarea votului uninominal într-un fel şi acestă aplicare la prima etapă o facem la nivel de partid”, a subliniat liderul democrat.

Potrivit lui Marian Lupu, orice reformă trebuie să înceapă din propria ogradă, de aceea PDM este primul care oferă putere cetăţenilor să decidă cine vor fi persoanele în Parlament din partea formaţiunii. „Dacă unii în Republica Moldova nu au dorit să lase puterea din mîine, noi dăm cetăţenilor puterea care li se cuvine”, a declarat Marian Lupu. Preşedintele PDM este sigur de capacităţile cetăţenilor Republicii Moldova, de maturitatea şi inteligenţa Moldovei, pe care motiv este convins că votul deschis pentru selectarea candidaţilor pentru lista electorală a PDM va fi un succes.

În cadrul şedinţei Consiliului Executiv Politic al PDM a fost instituită o comisie electorală internă de partid, care va gestiona întregul proces de vot. Marian Lupu a anunţat că, începînd de astăzi, 3 septembrie, reprezentanţii partidului se vor deplasa în localităţi pentru a informa oamenii despre exerciţiul de vot deschis. „Această procedură de formare conform noului model este una care vine în premieră şi astfel ea trebuie să fie cunoscută şi înţeleasă de toţi pentru a asigura reprezentativitatea şi caracterul larg, participativ, în ziua de 28 septembrie”, a mai spus Marian Lupu.

Alegerile parlamentare din acest an vor avea loc pe 30 noiembrie.

Sursa: IPN