CAMPIONATUL MONDIAL DE FOTBAL

Olanda şi Franţa au început în forţă

Reprezentativa Spaniei, campioana mondială en-titre şi dubla deţinătoare a titlului european, a debutat cu un eşec la turneul final din Brazilia, după ce a fost învinsă, cu scorul de 5-1 (1-1), de selecţionata Olandei, în prima etapă a grupei B, într-o reeditare a finalei din 2010. Spania nu a primit mai mult de trei goluri într-un meci de Cupă Mondială din Brazilia 1950, cînd Selecao o surclasa cu 6-1. Ibericii au pierdut primul meci şi în 2010 (0-1 cu Elveţia), iar apoi a cîştigat titlul mondial.

Iker Casillas, portarul şi căpitanul selecţionatei Spaniei, umilită de Olanda şi-a cerut scuze atît în numele echipei, cît şi al său personal, pentru acest eşec usturător. "În primul rînd, trebuie să-mi cer scuze pentru meciul pe care l-am făcut, noi în general şi eu în mod special. Sperăm că oamenii vor uita acest meci şi ne vor ajuta pentru următorul, care va fi unul dintre cele mai importante meciuri pentru noi, după o lungă perioadă de timp", declarat Casillas la finalul partidei disputate la Salvador, capitala statului brazilian Bahia.

"Nu a fost cel mai bun meci al meu, pentru că nu am fost la înălţimea aşteptărilor şi trebuie să facem faţă unor astfel de situaţii. Trebuie să ştim să primim criticile, aşa cum le voi şi primi, şi să mă concentrez asupra antrenamentelor pentru următorul meci. Nu am avut prea mult noroc la meciul cu Olanda, începînd cu mine, pentru că jocul nu a decurs aşa cum mi-am dorit, mai ales pentru un debut la Mondial. Însă nu mai foloseşte la nimic să ne gîndim la acest meci, ci trebuie să ne concentrăm asupra următoarei partide, cu Chile, şi să o cîştigăm", a adăugat el.

Portarul lui Real Madrid a făcut mai multe greşeli de plasament pe parcursul jocului cu Olanda, de care fotbaliştii batavi au ştiu să profite, reuşind pînă la final să înscrie de cinci ori în poarta celui supranumit "San Iker", fiind considerat pînă nu demult "îngerul păzitor" al buturilor Spaniei.

Echipa Franţei a învins formaţia Hondurasului cu scorul de 3-0 (1-0), duminică, pe stadionul "Beira-Rio" din Porto Alegre, într-un meci din Grupa E a Cupei Mondiale de fotbal din Brazilia. Campioana mondială din 1998 s-a impus prin golurile marcate de Karim Benzema (45 - penalty, 72) şi Noel Valladares (48, autogol), misiunea sa fiind uşurată şi de faptul că hondurienii au jucat mai bine de o repriză în zece oameni, după eliminarea lui Wilson Palacios (43).

Meciul pierdut în faţa Olandei a fost "un accident"

Fundaşii spanioli Jordi Alba şi Sergio Ramos au declarat, sîmbătă, într-o conferinţă de presă la Curitiba, că meciul pierdut în faţa reprezentativei Olandei cu scorul de 1-5 a fost "un accident"şi au făcut apel la unitate înaintea partidei de săptămîna viitoare cu Chile. "Am avut cu toţii o zi proastă, la nivel de echipă, şi nu trebuie să se tragă concluzii. Cred că jucătorii sînt mai uniţi ca niciodată, sîntem plini de dorinţă. Să nu uităm meciul de vineri, dar acesta să ne motiveze", a spus Ramos. "Echipa este bine fizic, am venit în formă pentru a juca la Cupa Mondială", a afirmat şi Jordi Alba, respingînd orice justificare legată de căldură sau de faptul că sezonul în Spania este lung. "Nu este o scuză. A fost un accident. Am primit goluri stupide, pe care în mod normal nu ar fi trebuit să le încasăm. Este surprinzător că am primit cinci goluri, dar trebuie să mergem înainte", a adăugat el.

Sergio Ramos este de părere că se se considera că echipa Spaniei, campioana mondială en titre, este "la finalul unui ciclu" ar fi "o adevărată nebunie". "Nu am avut startul de competiţie visat, dar sîntem foarte motivaţi", a menţionat Ramos. "Cînd pierzi nu există scuze. Scuzele sînt pentru rataţi. Spania are mentalitate de învingătoare şi acest lucru nu se va schimba. Trebuie să rămînem uniţi, împreună şi să ne gîndim la următorul meci", a concluzionat Sergio Ramos.

Poliţia a împiedicat 200 de manifestanţi să se apropie de stadionul Maracana

Poliţia militară din Rio de Janeiro a împiedicat, duminică seară, aproximativ 200 de manifestanţi să se apropie de stadionul Maracana, unde se disputa meciul Argentina - Bosnia, de la Cupa Mondială. Manifestanţii, care scandau "Hey Fifa, du-te înapoi în Elveţia!", au încercat în zadar să forţeze barajul poliţiei. Împiedicaţi să meargă spre Maracana, manifestanţii s-au dus pe o stradă din cartierul vecin Vila Isabel, unde au distrus două agenţii bancare, conform site-ului G1. La Porto Alegre, manifestanţi au protestat la adresa Mondialului, cu ocazia partidei Franţa - Honduras. Nu au existat incidente cu poliţia, care a ţinut manifestanţii departe de arena Beira Rio. Şi la Brasilia, în timpul meciului Elveţia - Ecuador, circa 300 de manifestanţi s-au strîns în apropierea stadionului pentru a protesta faţă de cheltuielile mari pentru Cupa Mondială (11 miliarde de dolari).

Primul gol din istoria fotbalului acordat datorită tehnologiei de linia porţii

Pentru prima oară în istoria fotbalului a fost acordat un gol datorită tehnologiei pe linia porţii, la meciul Franţa - Honduras, de duminică, de la Porto Alegre, din grupa E de la Cupa Mondială. Golul, marcat în proprie poartă de portarul Hondurasului Noel Valladares, a fost validat în minutul 48 de arbitrul brazilian Sandro Ricci, permiţînd Franţei să ducă scorul la 2-0. Jucătorii reprezentativei Hondurasului şi selecţionerul Luis Suarez au protestat, însă, conform imaginilor oferite de tehnologia Goal-Control 4-D, mingea trimisă de Benzema a lovit bara, iar apoi a revenit la portarul Valladares, care a deviat-o în propria poartă.

La meciul Franţa - Honduras nu s-au cîntat imnurile naţionale

Imnurile naţionale ale Franţei şi Hondurasului nu au fost intonate, duminică, înainte de meciul dintre cele două echipe, care se dispută la Porto Alegre, în grupa E a Cupei Mondiale. Potrivit AFP, organizatorii nu au oferit niciun motiv pentru lipsa imnurilor, presa braziliană notînd însă că acestea nu au fost intonate din cauza unor probleme la staţia de amplificare a stadionului. Imnurile naţionale ale Franţei şi Hondurasului nu au fost intonate, duminică, înainte de meciul dintre cele două echipe, de la Porto Alegre, în grupa E a Cupei Mondiale, din cauza unei probleme la sistemul audio, a anunţat FIFA. "FIFA şi Comitetul de Organizare sînt dezolate că sistemul audio nu a funcţionat pentru a putea fi auzite imnurile naţionale. Evaluăm cauzele şi încercăm să rezolvăm problema", a explicat FIFA, într-un comunicat.

Maxi Pereira, primul jucător eliminat la Cupa Mondială

Fundaşul uruguayan Maxi Pereira este primul jucător care a primit un cartonaş roşu la Cupa Mondială din Brazilia, el fiind eliminat în minutul 90+4 al meciului cu naţionala statului Costa Rica. Pereira a primit cartonaşul roşu direct de la arbitrul german Felix Brych după ce l-a lovit pe jucătorul costarican Joel Campbell. Uruguay va mai juca la Cupa Mondială în grupa D cu Anglia şi Italia.

Tabloul CM

Grupa A: Brazilia - Croaţia 3-1. Au marcat: Neymar (29, 71 - penalty), Oscar (90+2), respectiv Marcelo (11, autogol). Mexic - Camerun 1-0. A marcat: Oribe Peralta (61).

Grupa B: Spania - Olanda 1-5. Au marcat: Xabi Alonso (27 - penalty), respectiv Robin van Persie (44, 72), Arjen Robben (53, 80), Stefan De Vrij (64). Chile - Australia 3-1. Au marcat: Alexis Sanchez (12), Jorge Valdivia (14), Jean Beausejour (90+1), respectiv Tim Cahill (35).

Grupa C: Columbia - Grecia 3-0. Au marcat: Pablo Armero (5), Teófilo Gutiérrez (58), James Rodríguez (90+3). Coasta de Fildeş - Japonia 2-1. Au marcat: Wilfried Bony (64), Gervinho (66), respectiv Keisuke Honda (16).

Grupa D: Uruguay - Costa Rica 1-3. Au marcat: Edinson Cavani (24 - penalty), respectiv Joel Campbell (54), Oscar Duarte (57), Marcos Urena (84). Anglia - Italia 1-2. Au marcat: Daniel Sturridge (37), respectiv Claudio Marchisio (35), Mario Balotelli (50).

Grupa E: Elveţia - Ecuador 2-1. Au marcat: Admir Mehmedi (47), Haris Seferovic (90+3), respectiv Enner Valencia (22). Franţa - Honduras 3-0. Au marcat: Karim Benzema (45 - penalty, 72), Noel Valladares (48, autogol).

Grupa F: Argentina - Bosnia-Herţegovina 2-1. Au marcat: Sead Kolasinac (3, autogol), Lionel Messi (65), respectiv Vedad Ibisevic (84).