BRAZILIANUL CU SINGE ENGLEZESC

În 2010, după 26 de ani, Fluminense Rio de Janeiro, cîştigă pentru a doua oară titlul în Brazilia, condusă fiind pe teren de două foste staruri ale fotbalului european: Fred şi Deco. De fapt a fost abia al doilea titlu pentru acest club, chiar dacă istoria sa numără deja 113 ani vechime. Să spunem totuşi că tradiţia competiţii îşi are originile în anul 1971.

Fondată în 1902, echipa din Rio de Janeiro a rămas în umbra unor echipe mult mai puternice, cum sînt concitadinele Flamengo, Vasco da Gama sau Botafogo, dar şi rivalele din Sao Paolo, Corinthians, Palmeiras si FC.

Cu toate acestea, de acest club se leagă o interesantă poveste, ce are o vechime de peste opt decade. În anul 1888, la Liverpool se naşte Harry Welfare, viitor atacant al echipei locale, cunoscuta FC Liverpool. Din nefericire, nu reuşeşte să joace aici decît patru partide în decursul sezonul 1912-1913 şi înscrie un singur gol. La finalul acelui an se decide să părăsească ţara natală şi să plece pentru a preda engleza în Brazilia.

La data de 9 august 1913 ajunge în Rio de Janeiro şi începe să lucreze ca professor de engleză la şcoala de sport anglo-braziliană. La cîteva luni distanţă a fost legitimat la FC Fluminense, datorită calităţilor pe care le-a arătat la o sesiune de antrenament. Începînd din acel moment şi pînă în 1923, atacantul de 1,91 metri a scris o importantă filă din istoria clubului din Rio de Janeiro, marcînd 163 de goluri, în 166 de partide! Inclusiv în momentul retragerii s-a remarcat, punctînd golul victoriei, în faţa rivalilor de moarte de la Botafogo.

Drept urmare a acestor remarcabile performanţe, a fost ales membru pe viaţă în consiliul clubului. Şi astfel a rămas timp de 42 de ani, pînă în momentul morţii sale, la data de 1 septembrie 1966, la doar cîteva zile după ce naţionala ţării sale natale, a cucerit Cupa Mondială.

Mircea DOMINTE