BERLINUL, MOSCOVA SI PARISUL CER INCETAREA LUPTELOR IN UCRAINA

Miniştrii afacerilor externe german, francez, rus şi ucrainean şi-au exprimat luni noapte "profunda îngrijorare" asupra violărilor încetării focului în Ucraina, cerînd oprirea luptelor şi un dialog politic, într-un comunicat comun.

"Ne exprimăm profunda îngrijorare cu privire la luptele care au avut loc în acest weekend, în special cu implicarea armelor grele în apropiere de Şirokin şi aeroportul din Doneţk.

Facem apel la toate părţile să înceteze luptele", au declarat cei patru miniştri din cadrul aşa-numitului format "Normandia", într-un text difuzat la sfîrşitul unei lungi reuniuni la Berlin.

Ei au cerut "retragerea armamentului greu", dar de asemenea retragerea "mortierelor, armelor grele cu calibrul sub 100 mm, precum şi tuturor tipurilor de tancuri". Acest apel "merge mai departe" de acordul de la Minsk semnat în februarie, a declarat şeful diplomaţiei germane, Frank-Walter Steinmeier, comentînd rezultatul reuniunii în faţa reporterilor.

El a insistat asupra importanţei de a lucra la organizarea de alegeri locale în estul Ucrainei.

Cei patru miniştri şi-au anunţat intenţia de a înfiinţa "patru grupuri de lucru cît mai curînd posibil în cadrul grupului de contact trilateral", ce include Ucraina, Rusia şi OSCE. Ele trebuie să se ocupe de "securitatea, procesul politic, chestiunile umanitare şi afacerile economice" în zona de conflict.

Steinmeier a subliniat că discuţia de luni noapte a fost "foarte lungă, foarte intensă şi în parte foarte conflictuală".

"Nimic nu este uşor în criza ucraineană, nu este o noutate", a remarcat el, subliniind că nu există "nicio alternativă" la dialogul politic.

Rezultatele întîlnirii de la Berlin vor fi discutate pe larg la o reuniune a miniştrilor afacerilor externe ai G7 marţi şi miercuri la Lübeck (nordul Germaniei), în timp ce violenţa s-a intensificat în estul Ucrainei în ultimele zile.

Sursa: Agerpres