BEN HODGES: CÎND VOM VEDEA SUTE DE TANCURI UCRAINENE ATACÎND ÎNTR-UN LOC, ACELA VA FI MOMENTUL CULMINANT AL CONTRAOFENSIVEI

Contraofensiva ucraineană este deja în plină desfășurare de aproape o săptămînă. Trupele ucrainene sînt angajate în acest moment în lupte grele pe fronturile din Zaporojie și Donețk, cu trupele ruse, aflate aici în defensivă pe mai multe linii de fortificații dispuse în adîncime. Fostul comandant al trupelor SUA în Europa, generalul (în rezervă) Ben Hodges consideră că „punctul culminant” al contraofensivei Kievului va fi atins în momentul în care ucrainenii vor decide să atace liniile rusești simultan, „cu sute de tancuri și vehicule blindate”. Din informațiile provenite din surse deschise, ucrainenii au angajat, pînă acum, doar 2 din cele 9 brigăzi special constituite pentru acest atac decisiv.

„E o mare diferență între startul unei ofensive și atacul principal sau principalul efort al unei astfel de operațiuni. În mod clar, ofensiva a început, dar nu cred că atacul principal a fost declanșat”, a precizat Ben Hodges, într-o analiză publicată pe cepa.org.

Cînd vom vedea mari formațiuni blindate care se vor alătura acestui asalt, atunci cred că putem spune că a fost declanșat atacul principal. Pînă acum, nu am văzut încă o astfel de concentrare, de sute de tancuri și blindate care să ia parte la atac”

 

Ucrainenii au puse „undeva, deoparte”, între 7-12 brigăzi mecanizate

Conform generalului american, un batalion de tancuri ucrainean are, în mod normal 31 de tancuri. La fel, un batalion de infanterie mecanizată dispune de un număr similar de blindate, la care se mai adaugă mașinile care transportă geniști, echipamente antiaeriene, logistică etc.

O brigadă mecanizată are în componența sa trei batalioane de tancuri și 1-2 batalioane de infanterie mecanizată.

Trăgînd linie, o brigadă mecanizată dispune, în total, de circa 250 de tancuri și diverse tipuri de mașini blindate.

„Estimez că ucrainenii au undeva puse deoparte între 7-12 brigăzi mecanizate. Unele dintre acestea au echipamente de producție ucraineană, unele dispun de blindate capturate de la ruși, iar altele au un amestec de echipamente și blindate occidentale”, a spus Bn Hodges.

Cînd vom vedea două sau trei astfel de brigăzi (cu 500-750 de vehicule blindate) concentrate pe un front îngust, atunci cred că putem spune că a fost declanșat atacul principal și locul unde acesta se desfășoară. Dar chiar și atunci, trebuie să fim atenți. Statul Major al armatei ucrainene va încerca să-i țină cît mai mult timp pe ruși în stare de incertitudine asupra locului unde va avea loc lovitura principală

Șeful armatei ucrainene, generalul Valerii Zalujnîi, a decis să declanșeze contraofensiva după ce, în opinia lui Hodges, au fost atinse trei precondiții principale:

  1. Dispun ucrainenii de o forță de luptă (brigăzi mecanizate cu tancuri, mașini de luptă, geniști, artilerie, sisteme antiaeriene, logistică) suficient de mare pentru a fi capabilă să spargă liniile de apărare ruse și să-și atingă obiectivele, printre care se numără, probabil, tăierea „podului terestru” dintre Rusia și Crimeea și securizarea centralei nucleare de la Zaporojie?
  2. Liniile de apărare și logistica armatei ruse au fost suficient de degradate, liniile de aprovizionare suficient de perturbate, iar comandamentul rus suficient de „confuz” în privința obiectivului și a calendarului ofensivei ucrainene
  3. Este terenul suficient de uscat și de dur, pentru a permite deplasarea tancurilor și vehiculelor grele?

 

Ucrainenii au angajat mai puțin de o treime din forțele principale pentru contraofensivă. Ce pierderi importante au avut, totuși, în prima săptămînă

Pentru contraofensivă, ucrainenii au creat 9 brigăzi, special dedicate pentru această operațiune militară (deși Ben Hodges despre 7-12 astfel de unități).

Din sursele deschise, publicate în special pe rețelele sociale - Twitter și Telegram - la contraofensivă participă, momentan, doar două brigăzi din cele nouă: mai precis, Brigada 37 Infanterie Marină și Brigada 47 Mecanizată.

Brigada 37 Infanterie Marină e angajată în luptele de la Velika Novosilska, regiunea Donețk, unde forțele Kievului au raportat deja eliberarea cîtorva sate, în urma avansului ucrainean.

Brigada 47 de infanterie mecanizată este cea care a și suferit pierderi importante de tehnică de luptă occidentală, pe frontul de la Zaporojie (axa Orihiv-Robotine-Tokmak) încă din primele zile ale atacului, după cum s-a observat din imaginile, celebre deja, cu blindate Bradley și tancuri Leopard distruse pe cîmpul de luptă.

Pînă pe data de 12 iunie, brigada pierduse, din confirmările provenite din surse media deschise, cel puțin 3 din cele 6 tancuri Leopard prevăzute cu echipamente speciale de deminare.

Analistul militar Sandu Valentin Mateiu, comandor în rezervă al armatei romîne, a apreciat că acestea sînt „cele mai importante, cu efect mare asupra ritmului ofensivei” pierderi suferite de armata ucraineană în această fază a contraofensivei.

„Astfel, ucrainenii au pierdut multe asemenea echipamente, chiar la nivelul la care afectează capacitatea ofensivă a brigăzilor care atacă (...) Este un element critic, dar care, probabil, nu a ajuns la nivelul critic. Pe direcția Velikaia Novosilka, ucrainenii mai au 10-15 km pînă la atacarea liniei principale de apărare”, a precizat expertul militar, într-o postare publicată pe Facebook.

 

Pierderile armatei ucrainene vs. pierderile armatei ruse. Cîte tancuri și blindate occidentale a pierdut Ucraina pînă acum

Ucraina a pierdut în ultimele zile 16 blindate Bradley, de producție americană, în luptele din Donețk, conform informațiilor provenite din surse deschise, informează CNN.

Pierderile reprezintă un procent de 15% din totalul de 109 de blindate Bradley furnizate de SUA Ucrainei.

Acțiunea militară a Kievului a fost deja apreciată de unii analiști militari drept o „premieră”, în sensul că este pentru prima oară într-un război modern în care se încearcă o străpungere a unui dispozitiv fortificat, fără acoperire aeriană și împotriva unui adversar care beneficiază de drone de supraveghere, aviație și care dispune inclusiv de sisteme puternice de război electronic.

Conform site-ului Oryx, specializat în monitorizarea și agregarea tuturor informațiilor provenite din surse deschise (fotografii și clipuri video), care documentează pierderile de echipamente militare ale ambelor tabere implicate în acest conflict, Ucraina a pierdut pînă acum 4 tancuri Leopard 2 germane (un tanc model mai vechi 2A4 și trei tancuri moderne de tip 2A6). și două tancuri „pe roți” AMX-10 de producție franceză.

În plus, ucrainenii au pierdut alte 3 tancuri Leopard cu echipament de deminare, furnizate de Finlanda. În total: 7 „Leoparzi”.

Pierderile reprezintă 13% din totalul de 54 de tancuri Leopard furnizate de țările NATO Ucrainei.

În total, armata ucraineană a pierdut peste 500 de tancuri de la începutul războiului.

Comparativ, armata rusă a pierdut peste 2.000 de tancuri într-un an de război, inclusiv 22 de T-90M - cel mai modern model aflat în dotarea trupelor Moscovei - practic, 22% din cele 100 de astfel de blindate care erau operaționale înainte de invazie.

Sursa: digi24.ro

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
01.01.25 - 16:46
04.01.25 - 15:48
06.01.25 - 12:13
02.01.25 - 14:05
02.01.25 - 14:07
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31