BELGIA A INGHETAT CONTURILE MISIUNILOR DIPLOMATICE RUSE LA BRUXELLES

Conturile misiunilor diplomatice ale Rusiei la Bruxelles au fost îngheţate, a anunţat joi Ministerul rus de Externe, care l-a convocat pe ambasadorul belgian la Moscova pentru a protesta "energic" împotriva acestei decizii, transmite AFP.

MAE rus avertizează totodată că, în urma blocării conturilor ambasadei ruse în Belgia, precum şi a reprezentanţelor permanente ale Rusiei pe lîngă UE şi NATO, o măsură similară ar putea fi adoptată în replică împotriva ambasadei Belgiei la Moscova.

Conform agenţiei ruse de presă RIA Novosti, îngheţarea acestor conturi ale Rusiei este legată de nerespectarea de către Moscova a deciziei emise de Curtea de Arbitraj de la Haga, care a condamnat în luna iulie 2014 statul rus la plata unei despăgubiri de 50 de miliarde de dolari foştilor acţionari ai companiei Yukos, grupul petrolier al lui Mihail Hodorkovski, unul dintre cei mai înverşunaţi opozanţi ai preşedintelui Vladimir Putin.

Grupul Yukos a fost lichidat de justiţia rusă la începutul anilor 2000, în urma unui proces de evaziune fiscală, fiind preluat parţial de compania Rosneft. Conform instanţei de la Haga, desfiinţarea companiei Yukos a fost o decizie motivată politic, cu scopul nu de a recupera impozitele neplătite, ci falimentarea ei.

După anunţul MAE rus, cel belgian a răspuns că decizia justiţiei de blocare a acelor conturi a fost pusă în aplicare de executorii judecătoreşti, iar autorităţile belgiene nu au nicio implicare.

Deşi Moscova a protestat faţă de îngheţarea conturilor sale din Belgia, un consilier al Kremlinului, Andrei Belusov, a declarat că această decizie nu este o surpriză şi că se aşteaptă la acţiuni similare şi din partea altor ţări.

La rîndul său, ministrul rus la economiei, Alexei Uliukaiev, a exclus acordarea vreunei despăgubiri acţionarilor Yukos.

Cît despre Mihail Hodorkovski, care a stat zece în închisoare în urma acelui proces, a declarat prin intermediul purtătoarei sale de cuvînt că nu are nimic de-a face cu blocarea conturilor misiunilor diplomatice ruse din Belgia.

Sursa: Agerpres