BAȘCANA GĂGĂUZIEI S-A DUS „SĂ SE PLÎNGĂ RUSEȘTE” LA ÎNALTA POARTĂ

O vizită la Ankara regizată de Șor și Kremlinul care-l susține, crezînd că Turcia ”pune botul”

Autor: Mihai CONȚIU

Săptămîna trecută, bașcana (că doar n-o săi zic ”bașcan”) Evghenia Guțul a efectuat o vizită oficială în Turcia, potrivit comunicatelor oficiale. Aflăm că, cu acest prilej, Guțul a avut o întrevedere cu ministrul de Externe de la Ankara, căruia i-a înmînat o scrisoare în care se solicită de la autoritățile turce ca să îndemne Chișinăul ”să înceteze tentativele de destabilizare a Găgăuziei”.

Pe canalul ei de Telegram, Guțul comunică: ”Au fost discutate noile priorități ale cooperării dintre Republica Turcia și UTA Găgăuzia în domeniul socio-economic, o atenție deosebită fiind acordată participării Turciei la programele de studiere a limbii găgăuze și de conservare a patrimoniului cultural găgăuz”.

Într-adevăr, studierea limbii găgăuze trebuie să fie o prioritate, dar de ce acum și nu a fost o prioritate permanentă, de o astfel de manieră încît să nu se ajungă în anul 2023 ca să se ceară ajutor Turciei în această chestiune? Din 1991 și pînă astăzi, liderii găgăuzi au fost preocupați de utilizarea în exclusivitate a limbii ruse, în detrimentul limbii găgăuze și, cel mai important, a limbii oficiale a Statului Republica Moldova, fie că vor să-i spună moldovenească, fie română. Acești lideri nu i-au făcut pe găgăuzi să priceapă că ei sunt, în primul rînd, cetățeni ai Statului Republica Moldova, că ei, găgăuzii, sunt o minoritate etnică, la fel ca și celelalte, care se supune legilor Țării, nu unor închipuite legi de-ale lor, care le sunt sugerate de către ruși. În acest context, dar și pentru că e vorba despre stabilitatea internă a Țării, statutul autonomiei trebuie regîndit, simplificat, iar asta pentru că liderii găgăuzi au pretenția că sunt un Stat în Stat, un Stat subordonat Rusiei, nu Chișinăului.

”S-a discutat despre situația politică actuală din Moldova și despre relațiile dintre autoritățile centrale și cele găgăuze. I-am adresat o scrisoare domnului ministru, în care am rugat partea turcă să îndemne Chișinăul să renunțe la încercările de destabilizare și manipulare a autonomiei găgăuze”, a comunicat Guțul.

Să te crucești, nu alta! De cînd Chișinăul manipulează și destabilizează autonomia găgăuză? Nu cumva de cînd autoritățile anchetează felul în care Ilan Șor, cu bani de-ai lui și de la ruși, a cumpărat voturile celor mai mulți găgăuzi ca s-o voteze pe Guțul la funcția de bașcană, că ”bașcan” nu-i pot zice?

Adevărul crud e că nu Chișinăul destabilizează autonomia găgăuză, ci Găgăuzia, în frunte cu liderii ei rusofili, depunînd eforturi disperate să destabilizeze Statul Republica Moldova, iar asta la ordinul Kremlinului, prin intermediul banditului fugar Șor, dar nu numai!

Prin această vizită în Turcia, Șor și protectorii lui de la Kremlin au vrut să atragă Ministerul de Externe turc în jocurile lor murdare și criminale. Autoritățile turce, în virtutea unor comuniuni naturale cu găgăuzii, nu au cum să refuze să aibă întrevederi cu șefii găgăuzilor. Șor și rușii știu prea bine asta. Cu toate acestea, intuim că diplomația turcă este extrem de bine informată și nu-și va permite ca Turcia oficială să devină avocata unor plîngeri întocmite împotriva Chișinăului de către un bandit condamnat penal și fugar și complicii lui de la Kremlin.

Una-i cînd Turcia, necondiționat politic, acordă ajutoare sociale găgăuzilor, alta-i cînd primește solicitări de intervenții politice în treburile interne ale Republicii Moldova din partea unui mafiot și a serviciilor secrete ale Statului agresor Rusia! În raport cu atragerea Turciei în astfel de jocuri murdare, Șor și protectorii lui ruși s-au supraestimat, nu credeți?