AVOCATII LUI FILAT: PROCURORII CONTINUA „JUSTITIA TELEVIZATA”

Avocații lui Filat, dosarul căruia astăzi a fost trimis în judecată au declarat într-un comunicat de presă că procurorii continuă „justiția televizată”. Totodată, aceștia menționează că au aflat despre terminarea urmăririi penale abia ieri, data de 22 decembrie.

„Astfel, învinuitul în respectiva cauză penală, cît și apărătorii acestuia au fost lipsiți de timpul și înlesnirile necesare în vederea pregătirii dreptului la o apărare eficientă prevăzut de Convenția Europeană pentru Drepturile Omului, Constituție și Codul de Procedură Penală. Or, după primirea materialelor, apărarea este în drept să înainteze cereri care urmează a fi soluţionate de către Procuror pînă la trimiterea cauzei în judecată”, se menționează în comunicat.

Potrivit acestora, se creează impresia urmăririi unui alt scop, decît deferirea cauzei judecăţii şi stabilirii adevărului pe cauza dată.

Totodată, au făcut cîteva precizări în ce privește declarațiile procurorului Adriana Bețișor:

„- Procurorii nu au informat publicul asupra faptului că avocații au solicitat un termen rezonabil pentru a studia materialele dosarului (22 de volume, a cîte 250 pagini fiecare)

- Procurorul Adriana Bețișor a denaturat declarațiile deputatului Vlad Filat, violînd în mod repetat prezumția de nevinovăție de care acesta beneficiază. Astfel, precizăm că Vlad Filat nu a recunoscut faptul că a primit bani din partea omului de afaceri Ilan Șor.

- În cadrul conferinței de presă, procurorul Adriana Bețișor a expus anumite presupuneri și învinuiri drept fapte deja probate. Or, pe marginea fiecărei afirmații făcute de aceasta urmează a se expune instanța de judecată. Constatăm că procurorul nu a informat publicul asupra acestui fapt, inducînd opinia publică în eroare asupra vinovăției d-lui Vlad Filat.”

Amintim că astăzi Procurorii au anunțat că trimit în judecată unul din dosare în care este implicat fostul premier, Vlad Filat. Potivit procurorilor anticorupție, pentru corupere pasivă Vlad Filat riscă de la 7 la 15 ani de închisoare, iar pentru trafic de influenţă - de la 3 la 7 ani de închisoare.

Sursa: agora.md